GSK kopieert het Belgische model
GSK, de winnaar van de Best Innovatorprijs, bouwt technologische platforms voor specifieke projecten. Die worden gestuurd door multidisciplinaire teams.
Innovatie is onze bedrijfscultuur. Er is geen comfort zone: er moet voortdurend gesleuteld worden aan de reorganisatie van de structuren en processen”, verkondigen Benoît Aelsteens, directeur Global Operational Excellence, en Jean-Paul Prieels, senior vice-president R&D van GSK Biologicals, het wereldwijde hoofdkwartier van de vaccinafdeling van de Anglo-Amerikaanse reus GlaxoSmithKline in Rixensart.
Alles bij elkaar heeft het bedrijf 8000 mensen in dienst, waarvan 5000 bij ons. Het draait een omzet van 2,37 miljard euro per jaar en investeert jaarlijks 200 miljoen euro. Successen? Het allereerste vaccin dat werd ontwikkeld door genetische engineering (hepatitis B) en het eerste vaccin tegen baarmoederhalskanker, onder andere.
Die innovatieve cultuur heeft volgens Prieels een simpel vertrekpunt: twee hoofden hebben meer ideeën dan één. “Daarom zijn we gaan samenwerken met universiteiten en kleinere biotechnologische entiteiten. Die openheid naar de buitenwereld maakte dat onze interne onderzoekers zich verplicht zagen hun werk op hetzelfde niveau te tillen als dat van die experts.”
Een tweede haard van innovatie bij GSK Biologicals schuilt in de structuur van onderzoek en ontwikkeling. Prieels: “Vroeger was die organisatie opgebouwd rond technologische platforms, zoals toxicologie en klinische proeven. We hebben besloten om het proces om te keren en een matrixstructuur uit te bouwen. De technologische hulpmiddelen werden ten dienste gesteld van specifieke projecten die uitgevoerd worden door teams van klinische experts en van deskundigen uit fundamenteel onderzoek, productie en commerciële diensten.” Die omschakeling maakte indruk binnen de groep, zodat werd besloten de hele groep te herstructureren volgens het Brabantse stramien.
Het resultaat van dat alles is een grote waardering voor het teamwerk. Elk jaar worden de best presterende teams beloond. Voor 90 % van de werknemers van de groep is een groot deel van het salaris gekoppeld aan een bonus. Prieels: “Er zijn geen muren of privédomeintjes waar mensen informatie achterhouden. Eens per maand controleert een biological management team de projecten die al enigszins gevorderd zijn en geeft het een marsrichting aan. In de verschillende afdelingen van de onderneming worden de projecten twee keer per maand geanalyseerd. De transparantie regeert.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier