GROVEN

Tweeënhalve week na het officiële faillissement van glas- en aluminiumconstructeur Groven nv uit Aartselaar legt curator Marc Van Passel de laatste hand aan de opstart van een nieuw bedrijf: Groven+.

Geveld door de Zuidoost-Aziatische crisis vroeg Groven in mei 1998 het gerechtelijk akkoord aan. Er boden zich twaalf potentiële overnemers aan. Uiteindelijk bleek de groep rond de huidige algemeen directeur Etienne Clinquart en een Belgisch risicokapitaalfonds – waarvan de naam angstvallig wordt geheimgehouden – over de beste kaarten te beschikken om de activiteiten van de gevelproducent in eigen land voort te zetten. Daardoor zouden zo’n vijftig van de 87 werknemers hun job behouden.

Curator Van Passel: “De zaak is nog niet rond, maar evolueert gunstig. Alleen de goedkeuring van de twee belangrijkste schuldeisers – Kredietbank en Alu-Lease, de eigenaar van de gebouwen ( nvdr – eveneens in handen van Iven Groven, gedelegeerd bestuurder van Groven nv) – ontbreekt nog. Maar beide partijen hebben alle belang bij het voortbestaan van de onderneming.” Voor de internationale divisie van de groep heeft de curator nog geen oplossing. Van Passel: “Er wordt aan gewerkt. Eerst moeten we de Belgische werven naar best vermogen afwerken.”

Na Chamebel – sinds 1996 in handen van Groven – is Groven de tweede grote, Belgische naam in de wereld van de internationale gevelconstructeurs die zijn boeken moest neerleggen. Gesticht in 1965 legde de Antwerpse onderneming zich oorspronkelijk toe op aardappelschilmachines, winkelinrichtingen en aluminium ramen en deuren. Na het opdoeken van zijn nevenactiviteiten verhuisde Groven in 1988 naar Aartselaar en specialiseerde zich in de productie van gordijngevels, koepels en plaatwerk (onder meer de luchthaven van Zaventem en de Cera-hoofdzetel in Leuven).

De groep telt zes dochters: Groven (werkmaatschappij), Alu Consult (studiebureau), Alu-Style (schrijnwerk voor woningen), Chamebel International, Renal (onderhoud en reiniging) en Alu-Lease (vastgoed). In 1993 haalde de groep nog 100% van haar omzetcijfer in België. Maar door de verzadigde thuismarkt zocht Groven daarna ook zijn heil over de landsgrenzen: Duitsland, Polen, Roemenië, China en Libanon (onder meer de internationale luchthaven – zie Trends, 11 september 1997). Vandaag beloopt het buitenlandse aandeel bijna 50% van de omzet. Eind 1997 startte de onderneming de werken van een torengebouw voor een financiële groep in Shanghai. Maar de hoge financieringen voor dit Aziatische avontuur kraakten het familiebedrijf. Betalingen bleven achterwege en midden augustus viel het doek.

De nv Groven sloot het boekjaar 1997 af met een verlies van 88 miljoen frank op een omzet van 700 miljoen frank, een schuldenlast van 523 miljoen frank en een eigen vermogen van 2 miljoen frank op een kapitaal van 36 miljoen frank. Op basis van zo’n balans kan zelfs de sterkste beer niet overleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content