‘Grootbanken stellen snelle winst nog altijd voorop’

© Getty Images

Afgelopen week publiceerde vzw Fairfin haar jaarlijkse doorlichting van de banken op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid. De grootbanken doen het daarin veel slechter. Jozef Vandermeulen, medewerker bij FairFin, licht toe.

1 Waarom lopen grootbanken achterop?

“Grootbanken – en zeker de internationale universele banken – stellen snelle winst nog altijd voorop. Zolang schadelijke investeringen niet duurder worden, er geen wetten zijn die duurzaam beleid verplichten en mensen hun geld niet terugtrekken uit de grootbanken, wachten de grote spelers af.”

2 Het aanbod aan duurzame beleggingsfondsen bij de grootbanken is wel toegenomen.

“Het probleem is dat veel duurzame opties boven op het bestaande aanbod komen en de schadelijke investeringen niet vervangen. BNP Paribas kan bijvoorbeeld wel enkele duurzame investeringen voorleggen, maar die worden overschaduwd door de tientallen miljarden die de bank blijft investeren in de ontginning van nieuwe olie en gas.”

3 Schieten de regels inzake duurzaam bankieren tekort?

“Die duwen investeerders veel te weinig in de richting van duurzaamheid. De taxonomie van de Europese Commissie ligt terecht onder vuur vanwege de uitzonderingen voor gas en kernenergie. We merken dat grootbanken zich achter die weinig dwingende regels verschuilen. Ook particulieren hoeven niet te wachten op regelgeving om druk te zetten op het investeringsbeleid van hun bank of om van financiële instelling te veranderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content