Groenere greens

De golfsport heeft nog altijd een slechte reputatie bij natuurliefhebbers. Maar daarin komt verandering.

De 27-jarige Marc Verneirt werkt sinds zes maanden als ecoloog voor de Koninklijke Belgische Golf Federatie. Tijdens het sollicitatiegesprek in het kantoor van voorzitter Jo Schatten viel het oog van de jonge licentiaat biologie (VUB) op een foto van het golfterrein van Augusta, het Mekka voor iedere golfspeler. Verneirt: “Het was bijna een spelletje ‘zoek-de-tien-fouten’. Het water was blauw door de kleurstoffen; de oevers waren niet begroeid, maar afgezet met houten planken; de planten die er groeiden, waren niet inheems maar exotisch; de fairways waren overdreven breed. Kortom, vanuit ecologisch standpunt was er heel wat verkeerd.” Verneirt werd aangenomen…

Ook al dromen alle golfspelers ervan om ooit eens in Augusta te spelen, ze zijn tegelijk erg gevoelig voor het feit dat hun sport een slechte naam heeft bij natuurbeschermers en dus bij de overheden die zich bezighouden met de wetgeving op dat gebied. Twee jaar geleden werd er een ecologische commissie opgericht binnen de European Golf Association. Deze commissie, met Jo Schatten als voorzitter, heeft het project Committed to green (aandacht voor de natuur) gelanceerd, dat wordt ondersteund door de Europese Commissie.

“Ik zorg nu vooral voor de ondersteuning van de greenkeepers van de Belgische golfclubs en help ze bij het oplossen van hun milieuproblemen (aanplantingen, natuur- en afvalbeheer, bouwvergunningen, gewestplannen enzovoort) én bij het in de praktijk brengen van het project Committed to green. Een club die vrijwillig het projectprogramma volgt, mag het bekende groene logo in zijn vaandel dragen. Wat wij vragen, is heel redelijk. De Belgische golfspelers zijn bijvoorbeeld dol op rododendrons. Dat zijn ook prachtige planten, maar het zijn exotische struiken en ze hebben absoluut geen nut voor de inheemse flora. Wij raden daarom aan om inheemse orchideeën aan te planten.”

Momenteel doen er ongeveer tien Europese landen mee aan het project Committed to green. Marc Verneirt werkt samen met vier Belgische clubs (Waregem, Palingbeek, Bercuit, Brabantse): “Wij hebben uiteraard begrip voor de wensen van de golfspelers. We willen hun terreinen niet veranderen in natuurreservaten en we weten ook wel dat een golfterrein meer is dan een park; de greens moeten bijvoorbeeld op een niet-natuurlijke manier worden onderhouden. Maar alleen de tees, de fairways en de greens vereisen meststoffen, en niet de andere delen van het terrein. Het programma kreeg gelukkig veel positieve bijklank en we hopen dat er over twee jaar zo’n twintigtal clubs zullen participeren in het project. Onze doelstelling is duidelijk: mooie, goed bespeelbare én ecologisch verantwoorde golfterreinen creëren.” Zodat de lokale overheden over de brug komen met subsidies? Verneirt: “Ja natuurlijk, dat hoort bij het plan.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content