GROENE OUTFIT

Kleding en woningtextiel kunnen ook gemaakt worden van ecologisch verantwoorde grondstoffen. Op dat gebied verricht Stof en Aarde pionierswerk.

“Toen ik las over biologisch geteeld katoen, dacht ik : dat is iets voor ons,” vertelt Christine Moreel. Zij had vroeger vaak met de rugzak rondgezworven in derdewereldlanden en daar veel wantoestanden gezien. Op wereldschaal zou volgens schattingen 20 % van alle landbouwchemicaliën in de traditionele katoenteelt gebruikt worden. Eenzelfde oogst wordt soms bewerkt met kunstmeststoffen, herbicides, insecticides en ontbladeringsproducten. Genoeg in elk geval om de gronden van de boeren zwaar vervuild achter te laten.

Maar het is niet omdat er een markt is voor natuurvoeding, dat er automatisch ook interesse bestaat voor biologisch geteeld textiel. Haar plan om enkel als producent en groothandel te fungeren, bleek niet direct haalbaar. Stof en Aarde opgericht door Lieven Dermaut begon in 1993 dan maar als winkel in Hulste-Harelbeke. Om de zaak op gang te trekken, begon Christine Moreel een odyssee langs milieuverenigingen en vrouwenbonden waar ze voordrachten hield, en langs tijdschriften waarin ze haar boodschap via artikels uidroeg.

Haar ijver wierp vruchten af. Tegenwoordig boekt de eenmanszaak een jaaromzet van 10 miljoen frank. Daarvan vertegenwoordigen leveringen aan een zestal winkels in Nederland zo’n 8 à 10 %. In eigen land wordt zowel verkocht aan particulieren als aan natuurvoedingswinkels, winkels in het biologisch-wonencircuit en plaatselijke afdelingen van Wereldwinkels.

“Onze filosofie is dezelfde als die van de Wereldwinkels wij zijn ook tegen uitbuiting maar wij gaan een stap verder omdat onze producten milieuvriendelijk zijn. Eigenlijk kan het ene niet worden losgekoppeld van het andere. Als je mensen een eerlijk loon geeft, maar hun gronden worden vervuild, dan klopt er iets niet,” aldus Christine Moreel. “Wij zijn de enige groothandel in onze soort. Stoffen en bedtextiel produceren wij in eigen land. Badtextiel en bovenkleding voeren we in uit Duitsland, Zwitserland en Finland ; ondergoed komt uit Zwitserland.”

De rode draad doorheen heel het assortiment is dat alles wordt gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen. Alle katoen en linnen wordt gecontroleerd door Skal en Ecocert. Ook hennep en turf dienen als basis voor kleding. Turf wordt samen met schaapswol, katoen of zijde in een verhouding van 50/50 gesponnen. Daarmee kan men weven of breien om jassen en truien te maken. Turfvilt geeft een goede thermische isolatie en is ideaal voor inlegzolen of bedonderleggers.

Stof en Aarde krijgt niet alleen milieubewuste klanten over de vloer. Ook personen met gezondheidsproblemen, zoals allergieën, ontdekken vaak dat het dragen van biologisch katoen of onbehandelde zijde een heilzame werking heeft. Over hoe de zaken verder zullen evolueren, heeft Christine Moreel al nagedacht : “Wij willen overschakelen naar een coöperatieve. We zijn van plan om onze winsten te herinvesteren in mens- en milieuvriendelijke projecten.”

CHRISTINE MOREEL (STOF EN AARDE) Ook personen met gezondheidsproblemen ontdekken de heilzame werking van biologisch geteelde grondstoffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content