‘Ethereum is veelzijdiger en nuttiger dan bitcoin’: groen licht voor beursgenoteerde ethertrackers in VS

Sir Tim Berners-Lee veilt de broncode voor het World Wide Web als een NFT op het Ethereum-netwerk bij Sotheby's op 29 juni 2021 in New York City. | Foto door Noam Galai/Getty Images

De Amerikaanse beurswaakhond SEC keurt de lancering van beursgenoteerde ether-ETF’s goed. Zulke fondsen volgen de waarde van ‘s werelds op één na grootste cryptomunt. “Ik verwacht dat ethereum een grote rol zal spelen in de toekomst van de financiële markten”, zegt Tim Broekmans, de oprichter van het blockchain-analyseplatform TradePremium.

Na jaren van regelgevende obstakels zijn spot-ether-ETF’s beschikbaar in de Verenigde Staten. Vanaf 23 juli kunnen Amerikaanse beleggers via bekende platforms zoals Fidelity, E*TRADE en Robinhood eenvoudig in de blockchaintechnologie investeren. De ETF’s noteren op grote beurzen zoals CBOE, Nasdaq en NYSE Arca.

Wat houdt die goedkeuring precies in? Wat betekent het voor beleggers?

TIM BROEKMANS. “Er waren negen aanvragen ingediend door grote investeringsfirma’s zoals BlackRock, VanEck en Franklin Templeton. Die zullen klanten aantrekken op basis van de kosten die ze in rekening brengen. Hoe hoger de kosten, hoe meer de mensen moeten betalen om in de ETF (een fonds dat de koers van ether volgt, nvdr) te stappen. Op korte termijn kan enige verkoopdruk ontstaan door Grayscale, dat veel ether in handen heeft en beleggers mogelijk naar goedkopere ETF’s zoals die van BlackRock willen overstappen.”

Tim Broekmans | Foto: TradePremium

Hoe ziet u de rol van de SEC hierin?

BROEKMANS. “De SEC speelt een cruciale rol in de volwassenwording van de crypto-industrie. Hoewel de SEC allerminst pro-crypto is, begrijpt de beurswaakhond dat een verbod op crypto alleen maar leidt tot uitstel en onzekerheid. Diverse rechtszaken hebben de druk op de SEC verhoogd om een duidelijk regelgevend kader te bieden. Het is belangrijk dat er regelgeving komt die zowel beleggers beschermt als innovatie mogelijk maakt. De aanvragen van grote bedrijven zoals BlackRock en Grayscale laten zien dat er een enorme vraag is naar gereguleerde cryptoproducten. De SEC moet een balans vinden tussen bescherming van beleggers en het toestaan van nieuwe financiële producten die de markt kunnen verrijken.”

Wat is de invloed van de goedkeuring van de ETF op de prijs van ether?

BROEKMANS. “De goedkeuring van de ether-ETF kan voor grote volatiliteit zorgen. Om dieper in te gaan op die kortetermijnreactie denk ik dat we kort hierna verkoopdruk zullen zien, omdat beleggers hun posities in de Grayscale Ethereum Trust omzetten naar de goedkopere ETF’s. Dat kan tijdelijk leiden tot een uitstroom en een daling van de prijs, tenzij de instroom in de nieuwe ETF’s dat kan opvangen. Grayscale bezit momenteel 2,92 miljoen ether, wat tegen de huidige prijzen ongeveer 10 miljard dollar waard is. Zodra die overgang is voltooid, verwacht ik dat de nettovraag naar ether zal toenemen, wat kan leiden tot een stijging van de prijs.

“De verwachtingen voor de Ethereum ETF gaan echter verder dan alleen de onmiddellijke instroom of kortetermijnreacties. Uit onderzoek blijkt dat de instroom de neiging heeft om zichzelf eerst elk jaar te overtreffen. Daarom verwacht ik dat de inflows in 2025 die van 2024 zullen overtreffen, vergelijkbaar met de groei van goud-ETF’s in hun eerste jaren.”

Etherbezit van de Grayscale Ethereum Trust | Bron: The Block

Slimme contracten

Wat is het verschil tussen ether en Ethereum?

BROEKMANS. “Ether is de munt die in het Ethereum-netwerk wordt gebruikt. Ethereum zelf is een platform waarop veel projecten kunnen worden gebouwd, vergelijkbaar met een grote stad met allerlei bedrijven zoals bakkers, financiële instellingen en schoenmakers. Dat maakt Ethereum veelzijdiger en nuttiger dan bitcoin, dat voornamelijk als een waardeopslag dient, vergelijkbaar met goud.”

Waarvoor kan Ethereum gebruikt worden?

BROEKMANS. “Ethereum biedt veel mogelijkheden, zoals de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts. Ethereum kan zelfs in de toekomst fungeren als een platform voor de aandelenmarkt, waardoor een doorlopende markt ontstaat waarin alles transparant en georganiseerd is.”

Kunt u een concreet voorbeeld geven van hoe die smart contracts werken?

BROEKMANS. “Stel, je maakt een spaarrekening voor je kind en stelt voorwaarden in een smart contract. Het geld komt alleen vrij als aan die voorwaarden wordt voldaan, zoals geen strafblad hebben en een baan hebben. Dat wordt allemaal automatisch uitgevoerd, zonder discussie. Voor bedrijven is dat zeer interessant, omdat alles geautomatiseerd en zonder menselijke tussenkomst verloopt.”

‘Ik denk dat het soort schandalen als FTX op de lange termijn positief kunnen zijn’

Tim Broekmans (TradePremium)

Is dat de enige reden waarom Ethereum interessant is voor institutionele beleggers?

BROEKMANS. “De proof of stake-methode maakt Ethereum milieuvriendelijker dan bitcoin. Dit is belangrijk voor bedrijven die een duurzaam imago willen behouden.”

Wat is proof of stake?

BROEKMANS. “Proof of Stake (PoS) en Proof of Work (PoW) zijn beide consensusmechanismen voor blockchainnetwerken. Bij PoW, zoals bij bitcoin, lossen miners complexe wiskundige puzzels op om transacties te verifiëren en nieuwe blokken aan de keten toe te voegen. Dat kost veel energie en is daardoor minder milieuvriendelijk. Proof of Stake bij Ethereum werkt doordat validators hun ether staken als een borg. Dat houdt hen eerlijk, omdat ze hun ingelegde ethers kunnen verliezen als ze zich misdragen. Validators die blokken controleren en goedkeuren, ontvangen een beloning in ether.

“Interessant is dat hoe meer ether wordt gestaket, hoe schaarser het aanbod wordt, wat bij grote vraag tot prijsstijgingen kan leiden. Momenteel is 47.652.910 ether gestaket, ongeveer 40 procent van het circulerende aanbod. In de afgelopen twee jaar is het aantal ingezette ether met 263,77 procent gestegen. Dat proces verbruikt veel minder energie en is dus milieuvriendelijker. Hoe meer ether iemand staket, hoe groter de kans ook is dat die persoon de volgende blokken mag valideren en beloningen ontvangt.

Beter gereguleerd

Hoe ziet u de toekomst van Ethereum en de implementatie van deze technologie?

BROEKMANS. “Ik verwacht dat Ethereum een grote rol zal spelen in de toekomst van de financiële markten. De technologie wordt al geïmplementeerd door grote spelers zoals JP Morgan (onyx) en BlackRock. Naarmate meer bedrijven de voordelen van smart contracts en dApps inzien, zal de adoptie alleen maar toenemen. Zoals eerder gezegd maakt de Proof of Stake-methode het ook aantrekkelijker voor bedrijven die milieuvriendelijke technologie willen gebruiken.”

Wat is uw visie op Solana en zijn concurrentie met Ethereum?

BROEKMANS. “Solana is een sterke concurrent van Ethereum, vooral vanwege de snelheid en de lage transactiekosten. Solana heeft veel adoptie op de retailmarkt, vooral voor gaming en andere dApps. Echter, Ethereum heeft een langere geschiedenis, een robuustere infrastructuur en wordt meer vertrouwd door institutionele beleggers. Ik zie Solana als de retail chain en Ethereum als de institutionele chain. Beide hebben hun sterke punten en kunnen naast elkaar bestaan.”

Hoe kunnen we positieve veranderingen verwachten ondanks de schandaalsfeer rond crypto?

BROEKMANS. “Transparantie is een groot voordeel van blockchaintechnologie. Schandalen komen sneller aan het licht, omdat alles op de blockchain openbaar is. Dat helpt bij het opruimen van de markt en het opbouwen van vertrouwen.

“Het FTX-schandaal heeft de cryptomarkt opgeschud. FTX was een grote speler, en de ineenstorting ervan heeft geleid tot een verlies van vertrouwen bij veel beleggers. Maar ik denk dat dit soort schandalen op lange termijn positief kunnen zijn. Ze dwingen de markt om transparanter en beter gereguleerd te worden. We zien nu al dat er strengere regels komen en dat bedrijven hun processen verbeteren om zulke situaties te voorkomen. Uiteindelijk zal dit de markt sterker en betrouwbaarder maken.”

Wat betekent dit voor de Belgische belegger?

“Met Ethereum krijgt de Amerikaanse belegger een kans om zijn portefeuille te diversifiëren met een cryptomunt die al jarenlang de tweede positie in de ranking van de marktwaarde van cryptomunten bekleedt”, merkt Gwen Busseniers (cryptoschool.be) op.

“Voor de Belgische belegger verandert er echter weinig”, vervolgt Busseniers. “Europa liep in deze voor op Amerika met het aanbieden van 130 ETP’s (exchange traded products) voor cryptomunten. ETP’s verschillen van ETF’s omdat de belegger rechtstreeks in de cryptomunt investeert en niet in termijncontracten. Door de fiscus worden ze belast als aandelen.”

“Na het dalen van het stof door de herschikking van de portefeuilles is het afwachten hoeveel de netto instroom van vers kapitaal zal zijn voor Ethereum en de cryptomarkt in het algemeen. Belgen die willen profiteren van deze inflow, kunnen investeren in crypto-ETP’s via de traditionele beurzen voor particuliere beleggers.”

Vanaf maandagavond hadden de volgende spot-ether-ETF’s een goedgekeurd prospectus, wat betekent dat de SEC die heeft vrijgegeven voor handel:

– 21Shares Core Ethereum ETF (CETH)
– Bitwise Ethereum ETF (ETHW)
– Fidelity Ethereum Fund (FETH)
– Franklin Ethereum Trust (EZET)
– Invesco Galaxy Ethereum ETF (QETH)
– iShares Ethereum Trust ETF (ETHA)
– VanEck Ethereum ETF (ETHV)

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content