Groeipotentieel blijft

In het eerste halfjaar is de omzet van B&S Group met 19,4 procent toegenomen naar 983,2 miljoen euro. Op autonome basis kwam de groei uit op 18,8 procent. Dat betekent een fraaie versnelling naar 22,8 procent in het tweede kwartaal, vergeleken met 11,5 procent in het eerste. De omzet is vooral gestegen door prijsverhogingen.

Het resultaat viel fors tegen. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde van 45,6 naar 40,6 miljoen euro. B&S moest 7,5 miljoen afschrijven op een uitstaande vordering. Zonder die post steeg de ebitda met 4,6 procent, maar daalde de ebitda-marge alsnog van 5,5 naar 4,8 procent.

De belangrijkste reden voor de margedruk is de sterk toegenomen inkoopkosten vanwege de hoge inflatie en stijgende loon- en marketingkosten. Er is ook een aangescherpte strategische focus op de consument. Het handelshuis wil vaker direct aan consumenten leveren via e-commercekanalen en investeert flink in de benodigde infrastructuur en marketing. Verder had B&S nog steeds te kampen met verstoringen in de bevoorradingsketen en een schaarste aan bepaalde producten.

Vooral in de grote Beauty-divisie lieten de schaarste van producten en de looninflatie zich gelden. De ebitda-marge daalde van 9,2 naar 6,0 procent. Hogere prijzen zorgden ook voor minder goede volumes. Op de kleine gezondheidstak na steeg de ebitda-marge in de overige divisies.

B&S verwacht dat de omzetgroei zal afzwakken in de tweede jaarhelft en de druk op de brutomarges zal aanhouden. De ebitda-marge komt dit jaar uit op 5 procent, tegen 6,2 procent in 2021. De lagere koopkracht bij consumenten zorgt vermoedelijk voor een verschuiving in de verkoopmix bij de parfum- en drankendivisies van het premium- naar het middensegment.

Conclusie

De winstverwachting voor 2022 wordt afgezwakt tot 0,50 euro per aandeel. Bij een gelijke pay-outratio van 40 procent kan daarvan 0,20 euro per aandeel worden uitgekeerd. Het aandeel is flink gedaald en noteert tegen slechts 10 keer de winst. Dat is te laag, want B&S beschikt nog altijd over een aanzienlijk groeipotentieel. Het koopadvies wordt gehandhaafd.

Verschenen op insidebeleggen.be op 2 september

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content