‘groei is een dynamisch concept’
Het JPMorgan Funds – Europe Strategic Growth-fonds is de winnaar van de Morningstar Awards 2017 in de categorie Europese-aandelenfondsen. De beheerders focussen op veranderingen in de consensusverwachtingen.
Nadat 2016 door de verrassende verkiezingsuitslagen al een complex jaar met veel volatiliteit was, werd januari een moeilijke maand door de onzekerheid over de Chinese groei. Maar sinds dat dieptepunt vorige maand hebben de beste fondsen die focussen op Europese aandelen zich opmerkelijk hersteld. De Europese beurzen lijken de beleggers opnieuw te kunnen bekoren. Over vijf jaar bekeken zijn de prestaties behoorlijk, met een geannualiseerd rendement van 10 procent voor de beste fondsen, en zelfs van meer dan 15 procent voor het JPMorgan Funds – Europe Strategic Growth Fund, dat in zijn categorie werd uitgeroepen tot de winnaar van de Morningstar Award 2017.
Ben Stapley, een van de beheerders van het fonds, zegt dat hij vooral zoekt naar groeibedrijven. Die zijn niet noodzakelijk te vinden in de sectoren waar beleggers die traditioneel verwachten. “Wij kijken in eerste instantie naar de consensusverwachtingen”, zegt Stapley. “We letten niet zozeer op de verwachte resultaten, maar op veranderingen in die verwachtingen. Doorgaans zijn analisten te optimistisch over de aandelen die ze volgen. Ze hebben de neiging de groei van het laatste jaar te projecteren naar de toekomst, met het gevolg dat het risico op onaangename verrassingen toeneemt. Groei is een dynamisch concept. De bronnen van groei fluctueren voortdurend. Wij zoeken naar prestatie-elementen die de markt niet verwacht en we beleggen vaak in bedrijven die traditionele beleggers in groeiwaarden nooit zouden overwegen.”
Gedifferentieerd beheer
Zo investeerde het fonds in de tweede helft van 2016 in producenten van uitrustingsgoederen, financials en de grondstoffensector. Ben Stapley: “Die aandelen waren onpopulair en spotgoedkoop, maar hun fundamenten verbeterden zeer snel. Daarom hebben we de koe meteen bij de horens gevat. Omgekeerd zijn we uit de gezondheidszorg gestapt, een traditionelere groeisector, toen we begonnen te merken dat de consensusverwachtingen daalden.”
De aandelen blijven doorgaans niet langer dan een jaar in de portefeuille. “De kansen om van groei te profiteren zijn soms van zeer korte duur”, legt Stapley uit. Een van de jongste aanwinsten is Sandvik, waarmee de beheerders inspelen op innoverende investeringen in de mijnbouwsector. Een ander voorbeeld is Logitech, een hardwareproducent die zich met succes heeft toegelegd op videoconferentiesystemen. “Wij waarderen kwaliteitsbedrijven die duurzaam kunnen groeien, en gedisciplineerd en efficiënt gebruikmaken van hun middelen.”
De portefeuille van het fonds is zeer gediversifieerd, met tussen 200 en 400 posities, die verdeeld zijn over zowel grote als kleine als middelgrote kapitalisaties. In de portefeuilles van andere fondsen in die categorie zitten doorgaans tussen 60 en 100 aandelen. “Als een aandeel in aanmerking komt voor onze portefeuille – als de winstverwachtingen stijgen en het aandeel aan de andere kwalitatieve criteria voldoet – nemen we het op volgens zijn gewicht in de referentie-index”, stelt Stapley. Dat verklaart waarom bedrijven als Nestlé, Reckitt Benckiser, SAP en BAT tot de belangrijkste posities behoren.
Lage volatiliteit
Het fonds Fidelity European Larger Companies, dat een geannualiseerde winst van 11 procent haalde sinds februari 2012, heeft van de drie genomineerden voor de Morningstar Award de beste prestatie neergezet in 2016 (+6%). Maar vooral de zeer lage volatiliteit onderscheidt het fonds van zijn concurrenten. De beheerders zetten in op aantrekkelijk gewaardeerde largecaps van goede kwaliteit. De portefeuille telt tussen 60 en 90 lijnen. Onder de belangrijkste waarden zitten bekende namen zoals Royal Dutch Shell, BAT, SAP, AXA en Bayer.
Voor beheerder Matthew Siddle zijn de gezondheidszorg en energie de goedkoopste sectoren. “De grote oliebedrijven noteren tegen een historisch lage koers-boekwaardeverhouding, en dat terwijl de olievoorraden niet langer stijgen en de economische indicatoren wijzen op een herstel in heel wat landen.” Het enthousiasme van Siddle voor de farmaceutische sector komt vooral voort uit de verwachte goedkeuring van talrijke geneesmiddelen. “De verkoop van nieuwe medicijnen moet de verkoop van producten waarvan het patent vervalt ruimschoots overtreffen.”
“Maar we denken dat het grootste deel van het opwaartse potentieel voor grondstoffen is uitgeput. In de waarderingen van cyclische waarden zit de sterke stijging van hun rentabiliteit al verrekend”, zegt Matthew Siddle. “Ik blijf telecombedrijven, financials en nutsondernemingen mijden.” Door die focus op waarderingen presteert het fonds mogelijk ook beter in periodes van hoge volatiliteit op de financiële markten.
Geconcentreerde portefeuille
De derde genomineerde voor de Morningstar Award in de categorie Europese aandelen was het fonds Oddo Avenir Europe, een product met een geconcentreerde portefeuille van 50 midcaps. Het is het enige van de drie fondsen dat vijf Morningstar-sterren heeft. Pascal Riégis beheert het al meer dan dertien jaar. Het beheerde vermogen is toegenomen tot meer dan 2 miljard euro.
Oddo Avenir Europe is een traditioneel geconcentreerd fonds met een beperkte portefeuillerotatie van gemiddeld drie jaar, dat inzet op Europese bedrijven met een lage schuldgraad die minstens de helft van hun omzet halen buiten Europa. De beheerders schuwen sectoren die zich te sterk op het binnenland richten of die te weinig toegevoegde waarde creëren zoals financials, telecomgroepen en nutsbedrijven. Franse bedrijven zoals Michelin, Safran, Sodexo, Ingenico en Alstom behoren tot de belangrijkste tien posities van het fonds.
De beheerders staan positief tegenover bedrijven die in de schaduw van veel bekendere groepen werken, zoals de vliegtuigmotorenbouwer Safran, waarmee het fonds inspeelt op het herstel van het vliegverkeer. Michelin behoort al meer dan twee jaar tot de favoriete waarden vanwege het herstelpotentieel van zijn marges tegenover zijn belangrijkste beursgenoteerde concurrenten.
Frédéric Dineur
“We beleggen vaak in bedrijven die traditionele beheerders van groeiwaarden nooit zullen overwegen” Ben Stapley, JPMorgan
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier