Grijze panters
Op een leeftijd dat bedrijfsleiders dwepen met hun golfclub, stichten drie zakenpartners het risicokapitaalfonds Privast Capital Partners. Willem Prinselaar, Guido Stubbe en Robert (Bob) Van den Broeck managen 800 miljoen frank in 2000. Eigenzinnig en kwiek. De drie zijn MBA van Insead. Hét Europese netwerk.
De Keltenlaan in Brussel is geen financiële straat. Verscholen tussen kappers, cafés, modezaken en bankagentschappen staat de wieg van Privast Capital Partners. De stichters turven negentig jaar bedrijfservaring en poolen hun en andermans zaaigeld. “Wij bezitten samen 5% van het fonds, wat het dubbele is van het percentage dat managing partners meestal aanhouden. We verzorgen de relaties met onze co-beleggers in de raad en het investeringscomité tot in de puntjes,” garandeert Guido Stubbe.
Privast bezit 150 miljoen frank kapitaal (met onder meer Mercator Noordstar en Corluy VIP Fund); het jachtgeld zal in 2000 groeien tot 800 miljoen frank en dan staan er meer institutionelen tussen de beleggers. Ondertussen werd Bart Luyten als voltijdse investment analist ingeschakeld. Luyten is nog jong en een oud-student van Ufsia, de Alma Mater (voor Insead) van Stubbe en Van den Broeck. Willem Prinselaar is Insead’er en Neder-Belg met woonplaats in Waals-Brabant.
Kenmerken van Privast volgens Van den Broeck: een interessante complementariteit van de managing partners, een pan-Europese reikwijdte, voorrang voor jonge ondernemingen, complete begeleiding met grote aandacht voor het bestaffen van de groeier, voorkeur voor early stage-financiering, grote selectiviteit met het oog op een gemiddeld rendement van 45% (na de aftrek van beheerskosten en belastingen). Boston Millennia Partners, waar Van den Broeck kind aan huis is, staat model. Hij adviseerde Gevaert (zie Trends, 27 oktober 1998) om te participeren in het Oost-Amerikaanse fonds.
De eerste deelnemingen van Privast worden Ecomaster (zie kader: Digitaal milieu), een internetreisbureau, e-commercewinkels (allemaal in België) en Prisma Flat Screen, een Franse onderneming in vlakke tv-schermen, een groeimarkt. Van den Broeck zit in het netwerk voor fusies en overnames van de Vancouver Group en leerde zo Prisma Flat Screen kennen. Voor kleine schermen blijft de liquid cristal display de belangrijkste technologie, voor de grotere schermen (tv’s, huisbioscoop, aankondigingsborden) wint de plasmatechnologie aan belang. Het dossier van een dienstverlener aan de farmaceutische industrie, met een afgedankte stafmedewerker van een multinational aan het hoofd, wordt voorbereid. Privast werkt hiervoor samen met Capricorn en NetFund Europe. “In dit dossier komt onze steun als human resources-consultant sterk tot uiting,” vertelt Prinselaar. De investeringen van het fonds moeten op twee tot drie jaar rijpen. “De cyclussen in het risicokapitaal worden korter,” signaleert Stubbe. “Wij komen op een voorzichtige wijze tot eensgezindheid. We keuren de dossiers unaniem goed en stellen liever een vraag te veel dan een vraag te weinig,” rond Van den Broeck af.
Privast neemt participaties van gemiddeld 10 miljoen frank, som die snel zal stijgen naar 30 miljoen frank. Privast wil sterk staan in België en Nederland en zoekt buiten de Benelux in eerste instantie groeibedrijven in Frankrijk, nadien volgen Duitsland en Groot-Brittannië.
Stubbe verkocht negen jaar geleden zijn Belgorest aan Sodexho. Hij lanceerde zich met de opbrengst als business angel voor technologiebedrijven. Bij het Solvay Entrpreneurial Center doceert Stubbe de cursus ondernemerschap en presideert het Seed Money Fund. Dat Seed Money Fund heeft in portefeuille onder meer een ontwerpequipe van videospelen, een participatie in Tropicanaland en Change Management. “Vroeger had ik gemiddeld vijftien studenten in de cursus, vandaag 25, aan de klassieke economische hogescholen groeit de belangstelling voor het zelfstandig ondernemen,” vertelt Stubbe. Hij netwerkt met Insead en de jaarlijkse Entrepreneurs Day van de prestigieuze zakenschool.
Toevallig ontmoet hij Van den Broeck in de lente van 1998. Deze oudgediende van Insead had tot 1995 een lange en traditionele loopbaan bij onder meer Citibank, BBL, Esso en Plouvier Kreglinger. Van den Broeck is actief als zelfstandig bestuurder, bijvoorbeeld acht jaar bij Barco, en adviseerde fusies en overnames. Hij bezit een belangrijke relatiekring en wilde grotere risico’s nemen. Van den Broeck is medestichter van Asphales, rond de familie Van Waeyenberge (vandaag Fortalis) en onder meer bestuurder van Bank Corluy en Groep De Smet.
Prinselaar stond aan de wieg van het risicokapitaalfonds van de Britse chemiereus ICI, een venster op nieuwe technologieën. Zijn taak was het begeleiden van de externe entrepreneurs, alsook de intrapreneurs van ICI. Na ICI stapte Prinselaar in het outplacement en het beleid voor hoger personeel. “Een groeibedrijf heeft veel coaching nodig van zijn senior staff,” aldus Prinselaar.
Wat de drie onder meer delen, is een belangstelling voor golf: Prinselaar heeft handicap 10, Van den Broeck 15 en Stubbe 25.
Dagelijks valt er bij Privast één vraag voor risicokapitaal in de bus. “Door ons netwerk hebben we een grote dealflow, het investment committee heeft veel interessante contacten en bovendien zijn er de spontane aanbiedingen,” vertelt Stubbe. “Wij poolen onze individuele portefeuilles en talenten van business angels. Door de pooling treden we in belangrijkere dossiers, behalen we een hoger professionalisme en zitten we actuarieel beter. Als één van de vijftien dossiers zeer slecht uitdraait, zitten we nog op rozen. Als individuele business angel rijd je een riskanter parcours. De evaluaties van de startende hightechmensen worden vandaag opgeblazen, een veelvoud van de winst over een periode van drie jaar is geen uitzondering meer. Wij planten de voeten op de grond en rekenen liever volgens het beginsel 1 frank voor 1 frank,” redeneert Van den Broeck.
Prinselaar, Stubbe en Van den Broeck vormen de vaste kern van Privast. Rond het trio draaien drie internationale partners. Eddy Moerck is een Noorse zakenman die in België en Spanje woont. Hij heeft internationale ervaring in de consumentenproducten via topmanagementtaken bij Campbell een Ahold. Moerck investeert zwaar in elektronische handel, waar hij bij enkele van deze ondernemingen in de raad van bestuur zetelt.
Jérôme Adam is senior partner van Moores & Rowland in Brussel. Hij bezit een dubbel paspoort, Brits en Frans, en heeft een familiale achtergrond als grootgrondbezitter op het eiland Mauritius.
Derde compagnon de route is Emile Weekers, een Maastrichtenaar die een internationale carrière opbouwde bij Shell en Sunoco en vandaag vice-president is van Cambridge Management Consultants. Weekers woont in Maastricht, maar brengt meer tijd door in Boeings 747 voor internationale opdrachten. Maandelijks vergadert de raad van zes aan de Keltenlaan in Brussel.
Een raad van advies wordt opgericht. Stubbe legt uit: “Wij brengen grijze panters bij elkaar, iets oudere ondernemers die bijvoorbeeld voor de laatste topfunctie werden voorbijgestoken en geen voltijdse baan meer ambiëren. De contacten bij Insead zijn hiervoor van groot belang wegens de aanwezige talentenbank.”
frans crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier