Griezeltoerisme

Harry De Paepe en Erik De keersmaecker, Haunted. Over geesten en spoken in Groot-Brittannië, Ertsberg, 290 blz., 25,95 euro

Toen de actrice Helena Bonham Carter de rol van prinses Margaret in de Netflix-reeks The Crown aangeboden kreeg, deed ze grondig onderzoek naar het personage. Ze sprak zelfs een medium aan, om in contact te komen met de geest van de in 2002 overleden zus van koningin Elizabeth II. Op het Europese continent zou zo’n verhaal op hoongelach zijn onthaald, maar niet in het Verenigd Koninkrijk. De Britten zijn al eeuwen gefascineerd door geesten, spoken en het bovennatuurlijke. Het is een onlosmakelijk aspect van de Britse cultuur. Meer Britten geloven in spoken dan in God. De VK-kenners Harry De Paepe en Erik De keersmaecker hadden dus materiaal genoeg om er een boek over te schrijven.

De sterkte van het boek is dat het op verschillende manieren gelezen kan worden. Het bulkt van de verhalen over ronddwalende adellijke dames, gedode ridders, te jong gestorven kinderen en klopgeesten. Griezelverhalen in overvloed. Daarnaast gaat het ook dieper in op het waarom van de vele Britse spookverhalen. Los van de algemene verklaring dat drie op de tien mensen vaak iets horen of zien wat er niet is, blijkt dat de vele oude huizen in Groot-Brittannië het overtal aan spookverhalen verklaart. Ze bevatten houtconstructies die bij weersveranderingen kraken, uitzetten of krimpen, waardoor vreemde geluiden te horen zijn en deuren weleens spontaan bewegen. Voorts maken ook de houtworm en de houtwormkever (het doodskloppertje) vaak een kloppend geluid in houten meubels of balken. Er zijn nog verklaringen voor de verschijningen die sommigen zagen. Zo werd behang in het verleden vaak bewerkt met arsenicum. Bij veelvuldig gebruik kon de geur ervan tot hallucinaties leiden.

Dat belet niet dat men die spookverhalen op tal van plaatsen blijft cultiveren. Ze voeden al ongeveer een eeuw spooktoerisme, en daarom hebben passages in Haunted veel weg van een reisgids voor spookfanaten. Voor sommige pubs, zoals in Puckley in Kent, is het bijna een economisch verdienmodel geworden. The Black Horse en The Dering Arms pakken graag uit met hun eigen geesten, en trekken er bezoekers mee aan. Hetzelfde geldt voor bekende toeristische trekpleisters als The Tower en het paleis Hampton Court in Londen. Het aantal toeristen dat beweert de geest van een van de terechtgestelde vrouwen van koning Hendrik VIII gezien te hebben, is amper bij te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content