‘GRIEKENLAND KIEST BEST TWEE JAAR LANG VOOR DE DRACHME’
Landen die hun schulden niet kunnen terugbetalen, moeten de eurozone verlaten, zegt de gezaghebbende Duitse econoom Hans-Werner Sinn. Griekenland voert het best tijdelijk de drachme in tot zijn concurrentiepositie hersteld is.
Hans-Werner Sinn deed zijn uitspraken tijdens de Van Lanschot Lecture in Tilburg. Die wordt jaarlijks georganiseerd door private banker Van Lanschot en Tilburg University. Sinn, sinds 1999 hoofd van het toonaangevende Ifo Institut in München, is een van de ‘vijf wijzen’, de groep economen die de Duitse regering adviseert. “De crisis zal alleen maar langer aanhouden als we de weg van overheidssteun blijven kiezen”, zegt Sinn. “Ik hoop dat de euro overleeft maar om tot een oplossing te komen, moeten we aandacht hebben voor de essentiële oorzaak van de crisis: het verlies aan competitiviteit van de Zuid-Europese landen. Een onderzoek van Goldman Sachs heeft de reële prijsdalingen opgelijst die eurolanden nodig hebben om opnieuw competitief te worden (zie tabel). Voor Griekenland is dat 30 procent, voor Portugal 35 procent.”
Sinn vreest dat de blijvende steun van IMF, ECB en Europees noodfonds de probleemlanden er niet toe zal aanzetten structurele hervormingen door te voeren. “In 2008 was het oké om de geldpersen te laten draaien omdat we toen een acute crisis doormaakten, maar men kan dat argument niet blijven aanhalen”, vindt de Duitse econoom. “Ik verwijs ook naar Italië. Daar stuurde toenmalig premier Silvio Berlusconi het hervormingsprogramma bij zodra de rente op Italiaans staatspapier begon te dalen. Griekenland heeft omgerekend al een beroep kunnen doen op veertien Marshallplannen.”
Geen eurobonds
Sinn waarschuwt ook voor het zwaard van Damocles dat de noordelijke eurolanden boven het hoofd hangt zodra het permanent noodfonds in werking treedt. “Als het permanent noodfonds erdoor komt, bedraagt de Duitse blootstelling bij een eurorampscenario 656 miljard euro of 26 procent van het bbp. Eurobonds zijn evenmin een oplossing, al denk ik dat we in die richting evolueren. Ze stimuleren moral hazard en zullen tot nog hogere schulden leiden. Eigenlijk moeten landen die hun schulden niet kunnen betalen, de eurozone verlaten. Dat kan tijdelijk. Athene kan beslissen de drachme tijdelijk in te voeren, bijvoorbeeld voor twee jaar. De devaluatie zal de Griekse producten opnieuw concurrentiëler maken. Als na een paar jaar de prijzen en de lonen voldoende gedaald zijn, kan Griekenland opnieuw lid worden van de euroclub.”
A.M.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier