GRENSVERLEGGER
In het buitenland een vestiging oprichten of een klus opknappen, betekent voor vele bedrijfsleiders : verstrikt raken in een kluwen van allerlei administratieve regels. Zelfs tussen België en Nederland bestaan specifieke verplichtingen waarvan amper iemand het bestaan kent.
“Wie op de bestaande overheidsinstanties een beroep doet, wordt van het kastje naar de muur gestuurd,” zegt Arthur Dijkstra (27 j.), zaakvoerder van Arbeza advies en raad voor Belgische zaken in Fijnaart (Nederland) : “Gezien het bureaucratisch karakter en de klantonvriendelijkheid van de Nederlandse stichting Bureau voor Belgische Zaken (BBZ), waar ik vroeger als ambtenaar werkzaam was, heb ik eind vorig jaar zelf een adviesbureau voor het begeleiden van grensarbeid opgestart. Zowel particulieren als bedrijven die zich in België of Nederland willen vestigen kunnen bij mij terecht voor praktische informatie over recht, fiscaliteit en sociale zekerheid. Er bestaat grote nood aan hulp bij het vervullen van alle aanvragen, formaliteiten, registratie als aannemer, aanvraag van BTW, sociale identiteitskaart, enzovoorts.”
Na zijn middelbare school en militaire dienst start Arthur Dijkstra zijn carrière bij een sportwinkel in Breda. In ’89 stapt hij als uitzendkracht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) binnen, waar hij doorgroeit tot wetstechnisch beoordelaar van SVB-dochter BBZ. Maar de logge ambtenarenmentaliteit stuit hem tegen de borst en met de nodige ervaring op zak richt hij eind vorig jaar Arbeza op. Zelfs grote accountantsbureaus of financiële instellingen zoals Coopers & Lybrand, BDO Camps Obers Groep of ABN/AMRO Bank doen een beroep op zijn diensten. In ons land werkt hij nauw samen met Ben Knulst, fiscaal advocaat van A&M Consultants uit Aartselaar.
Dijkstra waarschuwt voor een protectionistische houding van de Belgische overheid : “Door een overvloed aan normen, controleert de administratie het handels- en woon/werkverkeer. Hierdoor komt de vrije concurrentie in het gedrang. Zo eist België van Nederlandse aannemers die hier een opdracht willen uitvoeren, boven op het E101-formulier (bewijs dat ze sociale zekerheid in thuisland betalen) vrij hoge borgstellingen tot 25.000 frank per persoon per kwartaal, wat in sommige gevallen onverwacht tot faling van de uitvoerder kan leiden”.
Zopas rolde Dijkstra’s boek Grenzeloos (?) Nederland – België (in eigen beheer uitgegeven) van de persen. Het eerste deel bevat een samenvatting van de fiscale wetgeving in België en Nederland. Daarna volgt een kort overzicht van de respectieve SZ-stelsels. Hoofdstuk drie gaat over de verplichte verzekeringen en in het laatste deel komt het detacheren van personeel aan bod.
ARTHUR DIJKSTRA (ARBEZA) Overvloed aan normen brengt vrije concurrentie in gedrang.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier