Grensfabriek voor kmo’s

Het voormalig kantorencomplex van de textielgroep Louis De Poortere is als een fenix uit zijn as herrezen en dient nu als thuisbasis van Waalse, Vlaamse en Noord-Franse kmo’s.

Merkwaardiger kan bijna niet. De voordeur ligt aan Vlaamse kant en de achterdeur van het complex aan Waalse kant. Zo is het altijd geweest, en zo blijft het vandaag nu er op het oude fabrieksterrein een bedrijvencentrum het levenslicht ziet.

Als de nieuwe eigenaar Kris Decraene de rondleiding verzorgt, straalt hij van geluk. Een kleine tien jaar heeft dit complex geleden onder kommer, kwel en verloedering. Het was al die jaren wachten op een redder en op een grondige opknapbeurt.

De ernst van de aanpak blijkt al meteen uit de keuze voor architectenbureau Vanoost uit Moeskroen, toonaangevend aanwezig in de Belgische top twintig. Vanoost zorgde voor een grondige update van het originele ontwerp van de in Brussel opererende Italiaanse toparchitect Bruno Stoppa, een man met internationale referenties. “Gezien onze keuze voor een bedrijvencomplex voor kmo’s, hadden we bepaalde desiderata”, zegt eigenaar Kris Decraene. “We hadden drie prioriteiten. Zo wilden we van meet af aan een soort van passiefhuis, een tijdloze afwerking en veel ruimtegevoel. Het gebouw werd ook uitgerust met alle moderne snufjes zoals elektronische toegangscontrole met vingerafdruk en softphones. Wie daarvoor kiest, kan ook niet anders dan te opteren voor een stijlvolle afwerking van het interieur.”

Van oud naar nieuw

De bezoeker van het vernieuwde gebouw wordt meteen geconfronteerd met een combinatie van stijlvol en no-nonsense, waarbij de oude gewelven van de fabriek nog best zichtbaar mochten blijven. Door het samenspel van moderne balken en stalen loopbruggen, voelt het allemaal zeer luchtig aan. Er is ook stevig nagedacht over de invulling van de energiebehoeftes. “Klimatisering leek ons normaal”, zegt Decraene. “Maar de vroegere muren zijn zo inert en stevig geïsoleerd dat ze ook nu nog voor een surplus blijven zorgen. De warmte of de koelte blijven hier gemakkelijker hangen dan in moderne gebouwen, zonder dat ze de energiefactuur opblazen.” Dankzij de lichtstraten is er ook overvloedig invallend daglicht. “Dit veroorzaakt een bijzonder aangename en gezonde werksfeer, én bespaart op kilowatts”, weet de eigenaar.

De imposante fabriekshal van vroeger heeft nu plaatsgemaakt voor een geheel van modules met ruime circulatieruimtes en een imposante receptiehal, waarin alles bijeen enkele tientallen kmo’s hun kantoren kunnen onderbrengen. “Ideaal voor doorstarters en groeiende ondernemers die uitstraling zoeken”, zegt Decraene. “We stellen immers niet alleen kantoorruimte ter beschikking, maar ook magazijnruimte, showrooms of locaties die zelfs een klein evenement of feestje kunnen verdragen. Er is ook gedacht aan de moderne noden van hedendaagse ondernemers aan wie we tegen een vaste huurprijs zogenaamde ‘hotspots’ ter beschikking stellen. Die ondernemers kunnen binnenwaaien als het hun past en à la carte inpluggen of ruimte gebruiken waar die ter beschikking is.”

De huurprijzen ogen marktconform met een prijsvork die schommelt tussen de 21 en de 29 euro per vierkante meter, met daarbovenop ongeveer 150 euro voor vaste dienstverlening. Het fonkelnieuwe businesscenter Point Carré start rond deze tijd zijn zoektocht naar huurders.

In grensgebied

De uitzonderlijke ligging geldt als een bijkomende troef. Het complex ligt letterlijk op de grens van West-Vlaanderen en Henegouwen terwijl ook Noord-Frankrijk bijna letterlijk binnen handbereik ligt. Er wordt dan ook gemikt op een cocktail van Vlaamse, Waalse en Franse bedrijven, een mix die zelfs voor kruisbestuiving kan zorgen in het eerste Eurodistrict van de Europese Unie. En als we ondernemers uit Henegouwen mogen geloven, bleef deze regio nog relatief gespaard van de crisis. Kris Decraene, die zowat 2,5 miljoen euro investeringsgeld veil had voor de geboorte van Point Carré Business Centre, zal het graag horen.

Door Karel Cambien

Er wordt gemikt op een cocktail van Vlaamse, Waalse en Franse bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content