GRENS-OVER-SCHRIJVEND
Borderline mag er wezen. Op de cover van het nieuwe blad drukken Jean-Luc Dehaene en Wim Kok elkaar Breugeliaans bulderend de hand. Dat zet de toon. De eersteling, het zomernummer, is gedistribueerd op 30.000 exemplaren. Uitgever Henk Smulders (49 j.) mikt op 3000 tot 10.000 abonnees. Borderline is het eerste grensoverschrijdende magazine en lonkt onder meer naar de 135.000 Nederbelgen, de circa 36.000 gezinnen van Nederlanders in België. De gemengd Nederlands-Vlaamse redactie, met Paul van Zummeren als Belgische ankerman, rapporteert op een ontspannen, vriendelijke wijze over Nederbelgen, lifestyle, de goede dingen des levens. Het colofon meldt : “Een aantal artikelen zijn geschreven door onze Belgische redactie : uiteraard in de eigen Vlaamse stijl.” De vaste redactie telt vijf fulltimers. Het nulnummer haalt 19 reclamebladzijden op 78 pagina’s. De publiciteit voor de chiquere producten en diensten spat van Borderline.
Henk Smulders is elegant en oogt artistiek. Hij houdt van opera en sprokkelt premières in Wenen, Antwerpen en Gent. Harde journalistiek is aan hem niet besteed : “Ik respecteer de speurjournalistiek, zij heeft een rol in een democratie. Persoonlijk wil ik een respectvolle, vriendelijke aanpak. Die zie ik meer in de Belgische dan in de Nederlandse kranten, daarin zit vaak zo’n agressie.”
De Noord-Brabantse baas van Borderline woont sedert negen jaar in Vlaanderen : “In Poppel voel ik me rustiger en veiliger. Onderzoek toont aan dat de Nederbelgen rekening houden met de fiscale aspecten van hun migratie naar België, maar dat is absoluut niet de enige en alleszaligmakende reden.” Henk Smulders is drukker-uitgever van huize uit. Hij bouwde ervaring en een kapitaal op met de uitgave van huis-aan-huis-bladen in Tilburg. Borderline PRS is een afdeling van HS & BT Mediagroep BV in Tilburg. De huidige omzet bedraagt 8 miljoen gulden (146 miljoen frank), die moet klimmen naar 13 miljoen gulden (237 miljoen frank). Henk Smulders is een bewuste Noord-Brabander : “Het zelfvertrouwen van Tilburg stijgt, vandaag zegt een Tilburger met trots, ik ben van Tilburg. Dat was vijf jaar geleden niet het geval.” De wat fletse, grauwe textielstad metamorfoseert tot een academische en culturele plek. De Katholieke Universiteit Brabant met haar belangrijke economische faculteit drukt een steeds sterkere stempel op het stadsklimaat in Tilburg : “Borderline moet het samenleven van Belgen en Nederlanders op en aan de grenzen vergemakkelijken. We zijn geen strijdblad, we hebben geen expliciete interculturele boodschap, de boodschap zit onderhuids verpakt in de verhalen.”
HENK SMULDERS (BORDERLINE) Uitgever van het eerste grensoverschrijdende magazine voor Nederlanders en Belgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier