Greenyard Foods

We kregen een korte tradingupdate van Greenyard Foods over het eerste kwartaal van het boekjaar 2016-2017 (periode 1 april tot 30 juni) in het kader van de informatieplicht tegenover de obligatiehouders van Univeg. De activiteiten van de fusiegroep Greenyard Foods zijn onderverdeeld in drie segmenten: Fresh (Univeg; wereldspeler in verse groenten en fruit), Prepared (diepvriesafdeling Pinguïn en conservenafdeling Noliko) en Horticulture (Peatinvest; topvijfspeler in Europa als producent van potgrond). De groepsomzet steeg met een sterke 8,4 %, tot 1,12 miljard EUR. Op vergelijkbare basis (zonder eenmalige elementen) is er nog steeds een mooie groei met 5,9 %.

Fresh zag de omzet met 6,4 % toenemen, tot 907,5 miljoen EUR. Het grootste segment van Greenyard Foods (81 % van de groepsomzet) zet dus de positieve onderliggende trend van vorig boekjaar verder, waarin de jaaromzet slechts met 1,9 % kromp, tot 3,25 miljard EUR, ondanks het verlies in februari 2015 van een grote Duitse klant (omzetbijdrage van 300 miljoen EUR). Vooral Nederland, Duitsland en Tsjechië presteerden sterk, terwijl zowel het prijsniveau, de volumes als de productmix de omzetgroei ondersteunden. De bedrijfskasstroom (ebitda) profiteerde mee van de groei, en steeg met 39 %, tot 23 miljoen EUR. De rebitda (recurrente ebitda) steeg met 15,1 %, waardoor de rebitda-marge verbeterde van 2,3 % naar 2,5 %. Vorig boekjaar realiseerde Fresh een stabiele rebitda-marge van 2,3 %.

De omzet bij Prepared steeg in het eerste kwartaal met 21,4 %, tot 187,7 miljoen EUR of 16,8 % van de groepsomzet. Dit cijfer omvat wel de bijdrage van het vorig jaar overgenomen Lutèce, een Nederlandse wereldspeler in champignonconserven. Organisch bedroeg de omzetgroei 3,5 %. Ondanks een omzetgroei met 1,7 %, tot 646,1 miljoen EUR, daalde de rebitda van Prepared vorig boekjaar met 13,9 %, tot 51,6 miljoen EUR. De rebitda-marge daalde van 9,4 naar 8 %. Horticulture, de kleinste, maar meest rendabele afdeling met vorig jaar een rebitda-marge van 12,8 %, kende na een sterk 2015/2016 een minder eerste kwartaal, waarin de omzet met 3,2 % terugviel, tot 24,6 miljoen EUR (2,2 % van de groepsomzet). De nettoschuld van Fresh steeg met 21,5 miljoen EUR, tot 179,6 miljoen EUR, maar blijft tegen 2,3 keer de rebitda ruimschoots binnen de afgesproken limiet (4,1 keer).

Greenyard Foods verraste bij de jaarrapportering met een brutodividend van 0,2 EUR per aandeel (ex-dividend 30 september). Nauwelijks één jaar na het aangaan van een joint venture met Veiling Haspengouw besliste Greenyard Foods zijn 50%-participatie opnieuw te verkopen. De capaciteit van het diepvriessegment in Polen verdubbelde onlangs, na de opening van een nieuwe fabriek in Lipno. Daarnaast startte in juli een joint venture met de Britse fruitproducent Bardsley Farms, en kondigde de groep de bouw aan van een ultramodern magazijn in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Conclusie

Greenyard Foods bouwt verder op zijn positieve elan. De waardering is aantrekkelijk, tegen 0,8 keer de boekwaarde en met een ondernemingswaarde van 6,6 keer de verwachte bedrijfskasstroom voor 2016-2017. De verwachte combinatie van groei en een verbeterende rendabiliteit wettigt hogere koersen, met een beperkt neerwaarts risico. Vandaar de opname in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content