Greenspan in de fout?

Greenspan, zeggen sommigen, probeert de zeepbel op de beurs nieuw leven in te blazen. Dat kan verkeerd aflopen.

Honderd basispunten haalde Alan Greenspan in januari van zijn voornaamste rentetarief. Het is van 1982 geleden dat de Amerikaanse centrale bank, kortweg de Fed, zo agressief het monetaire beleid versoepelde. De Fed overspoelt de economie met liquiditeiten: de jongste drie maanden steeg de geldvoorraad in de Verenigde Staten met liefst 15%.

Greenspan & co doen er dus alles aan om een Amerikaanse recessie te vermijden. Een recessiescenario zou pas vorm krijgen, aldus Greenspan, als het vertrouwen van bedrijven en gezinnen in de economie zoek zou raken.

Dat vertrouwen hadden de gezinnen voor een niet gering gedeelte geput uit het feest op de aandelenmarkten van de jongste jaren. Die beurzen laten het nu echter afweten. Om het vertrouwen van de gezinnen intact te houden, moeten de aandelenkoersen weer naar boven. Greenspan geeft ze een zetje met een soepeler monetair beleid, want, zo wil een beurswijsheid, er bestaan geen renteverlagingen die de beurs pijn doen.

De Greenspan- put wordt weer uitgeoefend, net als in 1998. Met deze put heeft Greenspan zich tegenover de beleggers ertoe verbonden om de aandelenkoersen te ondersteunen. Greenspan gaf de beleggers met andere woorden het recht hun aandelen te verkopen tegen een bepaalde minimumprijs, waardoor het net is alsof aandeelhouders een putoptie kochten van Greenspan – de koper van een putoptie heeft het recht zijn aandelen te verkopen tegen een afgesproken koers aan de verkoper van de putoptie. Greenspan komt die belofte nu na.

Maakt Greenspan daarmee een blunder, vraagt onder meer Stephen Roach, de hoofdeconoom van Morgan Stanley Dean Witter: “Sinds 1979 heeft de Fed de Amerikaanse economie schitterend beheerd. Maar haar poging om de zeepbel op de aandelenmarken nieuw leven in te blazen om een recessie in de kiem te smoren doet het risico op een beleidsblunder toenemen.”

De Nasdaq-bubbel leidde al tot enkele onevenwichten in de Amerikaanse economie: een grote overcapaciteit aan informatietechnologie, een negatieve spaarquote bij de gezinnen, een recordtekort op de handelsbalans en een alarmerend stijgende schuldgraad bij bedrijven en gezinnen. Een versoepeling van het monetaire beleid trekt deze onevenwichten niet recht, integendeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content