Green Deal voor biodiversiteit bij bedrijven

© Getty Images

Met de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit wil de Vlaamse overheid de biodiversiteit op bedrijventerreinen verhogen. Dat levert heel wat voordelen op voor bedrijven, medewerkers en klanten.

1 Hoe stelt onze biodiversiteit het?

Uit een rapport van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) uit 2020 bleek dat de Vlaamse natuurgebieden veelal versnipperd zijn en dat Vlaanderen planten- en diersoorten te weinig beschermt.

2 Wat wil deze Green Deal daaraan doen?

Deze Green Deal wil ook buiten natuurgebieden een bijdrage leveren aan de verbetering van de biodiversiteit. Bedrijventerreinen zijn een belangrijke schakel in het groen-blauwe netwerk door hun strategische ligging op de grens tussen woon-, landbouw-, natuur- en buitengebied.

3 Wat is de opzet?

Tegen september 2021 wil deze Green Deal minstens honderd organisaties aansporen om natuurvriendelijke maatregelen op hun terrein te nemen, om voor 1500 bedrijventerreinen een natuurvriendelijk beheerplan op te maken en op 1250 hectare bedrijventerreinen permanente of tijdelijke natuur in te richten.

4 Wie doet mee?

Deze Green Deal wordt ondersteund door bedrijven in verschillende sectoren zoals de retail, de bouwsector, de industrie, distributiebedrijven, en onderwijsinstellingen zoals de KU Leuven, de Thomas More Hogeschool en de Universiteit Gent.

5 Hoe kan ik zelf actie ondernemen?

De goede praktijken van onder meer Colruyt Group, D’Ieteren Immo, Aquafin en Sioen werden verzameld op de website van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Daarop staat ook een vijfstappenplan voor bedrijven die willen meedoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content