Gratis zoekmachine voor computerbestanden

Dankzij websites als Google lijkt niets nog onvindbaar op het net. Wat een verschil met onze eigen pc, waar die ene mail “van ergens vorig jaar” vaak bijzonder lastig op te sporen is. Desktop-zoekmachines schieten te hulp; Microsoft brengt nu ook een gratis zoekhulpje op de markt. Maar alle begin is moeilijk, zo blijkt al snel.

Reacties: e-trends@trends.be

MSN Desktop Search is een programma dat u downloadt van het internet en op uw pc installeert. Vanaf dan houdt de software een index bij van alle documenten, mails en presentaties die op uw harde schijf terechtkomen. Die wordt aangesproken wanneer u een zoekterm invoert, zodat u zelfs die volledig fout geklasseerde mail van jaren geleden nog kunt opsnorren, op voorwaarde dat u nog weet wat erin staat natuurlijk. “Je wordt vanzelf een beetje slordiger als je weet dat je pc toch alles weet terug te vinden,” klinkt het bij MSN, de internetafdeling van Microsoft.

Slechte resultaten

Toch zouden we die goede gewoonte van alles netjes in mapjes op te bergen, nog niet zo snel opgeven. We wilden wel eens een lijstje zien van onze mails waarin het woord vergadering voorkwam. Na installatie verschijnt in Microsoft Outlook immers een klein veld waarin we rechtstreeks onze zoekopdracht kunnen ingeven. Na enkele seconden opent zich een nieuw venster met daarin alle resultaten, 102 in totaal. Niet alleen e-mails worden weergegeven, ook bijlagen en zelfs oude afspraken komen tevoorschijn. Met een klik op de knop kunnen we verder gaan filteren; we kiezen om alleen e-mails te zien, zodat de lijst krimpt tot 48 lijntjes, telkens met afzender en onderwerp. Scrollen we naar rechts, dan verschijnt ook de datum en de map waarin het bericht werd teruggevonden.

Mooi zo, alleen missen we zo te zien iets. Ons vermoeden wordt bevestigd wanneer we exact dezelfde zoekopdracht uitvoeren in Lookout, een klein programma dat ongeveer dezelfde mogelijkheden biedt – maar dan alleen voor Outlook – en ook door Microsoft op de markt gebracht wordt. Hier verschijnen plots 120 mails. Om welke reden dan ook wil MSN Desktop Search geen mails tonen die in onze inbox zitten; alleen gearchiveerde berichten worden opgesnord. Hier loopt duidelijk iets verkeerd, maar de oorzaak is niet zomaar te achterhalen. We geven het programma de opdracht om een nieuwe index aan te leggen. Na een minuutje is die klaar, maar een nieuwe zoekopdracht levert nog steeds 48 resultaten op.

Altijd bij de hand

De rest van het parcours – het opzoeken van bestanden – wordt wel foutloos afgewerkt, al kunnen we hier veel moeilijker controleren of de resultaten correct zijn. MSN Desktop Search laat zich ook bedienen vanuit Internet Explorer of Windows Explorer: telkens verschijnt een gelijkaardig zoekveld.

Sterk punt van de zoekmotor is volgens Microsoft de intergratie met po- pulaire programma’s als Word of Excel. Bij elk zoekresultaat verschijnt inderdaad een preview van het bestand in kwestie. En na een extra download lukt dat bijvoorbeeld ook voor pdf-bestanden. Lastige uitzondering: bestanden die als bijlage bij een mail zitten, kunnen alleen bekeken worden door eerst de mail in kwestie te openen en dan op de bijlage te klikken.

Het programma installeert zelfs een zoekveld in de taakbalk onderaan het scherm, naast de Start-knop van Windows. Daar kunt u te allen tijde uw zoekopdrachten in kwijt, in welk programma u op dat moment ook aan het werken bent.

MSN Desktop Search biedt daarbovenop nog een aantal handige functies. Zo worden lastige pop-ups tegengehouden, krijgt u snel toegang tot uw Hotmail-berichten en kan het zoekveld in de taakbalk gebruikt worden om snelkoppelingen te programmeren. Het volstaat dan om bijvoorbeeld !word in te typen om uw tekstverwerker te starten. In Internet Explorer ontstaat bovendien de mogelijkheid om met zogenaamde tabs te werken, waardoor het makkelijker wordt een aantal pagina’s tegelijkertijd te openen en toch het overzicht te bewaren.

Raphael Cockx

Om welke reden dan ook wil MSN Desktop Search geen mails tonen die in onze inbox zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content