‘Gratis’ wonen via vennootschap wordt aantrekkelijker
Bedrijfsleiders die een woning kopen op naam van hun zaak, worden belast op een voordeel van alle aard voor het privégebruik. Volgens sommige rechters was die belasting discriminerend. Het recente zomerakkoord voorziet nu in een nieuwe regeling.
Als u een woning koopt op naam van uw zaak, betaalt uw vennootschap minder belastingen. De vennootschap kan de afschrijvingen in mindering brengen van het belastbare bedrijfsresultaat. Bovendien kunt u allerhande kosten fiscaal inbrengen: de notariskosten en de registratierechten bij de aankoop, de intresten van de lening, de onderhoudskosten en de onroerende voorheffing.
Om de kosten van een privéwoning in mindering te mogen brengen van de belastbare opbrengsten van uw vennootschap, moet u aantonen dat het pand deel uitmaakt van uw verloningsbeleid. Dat kan door in het verslag van de algemene vergadering te vermelden dat het gebruik van de woning bedoeld is als vergoeding voor prestaties.
Omdat u als bedrijfsleider kosteloos in de woning verblijft, wordt u via de personenbelasting belast op het voordeel van het privégebruik. “Dat wordt boven op uw gewone loon belast”, zegt Jean Van Herreweghe, vennoot bij het fiscale kantoor Van Herreweghe & Partners. “Hoeveel de jaarlijkse belasting bedraagt, is afhankelijk van de mate waarin het gebouw wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden.”
Is het privépercentage van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen lager dan of gelijk aan 745 euro, dan was het belastbare voordeel alle aard gelijk aan het privédeel van het geïndexeerde kadastraal inkomen x 100/60 x 1,25. Is het privépercentage hoger dan 745 euro, dan was het belastbare voordeel gelijk aan het privédeel van het geïndexeerde kadastraal inkomen x 100/60 x 3,8. Worden ook de meubels gratis ter beschikking gesteld door uw zaak, dan werd het bedrag nog eens vermenigvuldigd met 5/3.
“Voor een ongemeubileerde villa met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 1500 euro, waarvan een vijfde gebruikt wordt voor beroepsdoeleinden, betaalde een gezin met twee kinderen jaarlijks 7225 euro bijkomende belastingen”, zegt Jean Van Herreweghe. “Is de woning gemeubileerd, dan steeg de extra belasting tot zo’n 11.600 euro per jaar. Bovendien zijn er heel wat bijkomende sociale bijdragen.”
Gratis wonen via uw vennootschap was dus niet gratis. De hoven van beroep in Gent en Antwerpen hebben geoordeeld dat de formules voor bedrijfsleiders onrechtvaardig waren in vergelijking met wie een woning privé koopt. Voor een natuurlijke persoon wordt het belastbare voordeel alle aard bepaald volgens een veel voordeligere berekening: het privégedeelte van het geïndexeerde kadastraal inkomen x 100/60.
Discriminatie geschrapt
“Het zomerakkoord voorziet nu in een nieuwe regeling voor wie ‘gratis’ een woning ter beschikking krijgt”, weet Van Herreweghe. “Het belastbare voordeel wordt (wellicht vanaf 1 januari 2018) berekend op het privégedeelte van het geïndexeerde KI x 100/60 x 2, ongeacht de hoogte van het kadastraal inkomen. Die formule geldt voor bedrijfsleiders en privépersonen.”
In bovenstaand voorbeeld daalt de extra belasting voor de niet-bemeubelde woning tot 3725 euro per jaar, en tot 6210 euro bij bemeubeling.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier