GRATIS INDUSTRIEGROND

Het winkelcentrum Lilienthal Center oogt protserig. De naam verwijst naar luchtvaartpionier Otto Lilienthal. Geboren in Anklam, in het noordoosten aan de Poolse grens en op een boogscheut van de Oostzee.

Het winkelcentrum wacht nog steeds op de “blühende Landschaften” die voormalig bondskanselier Helmut Kohl voorspelde. Het werd berekend op 40.000 inwoners, maar Anklam telt er nog amper 15.000. Een kwart van de bewoners emigreerde sinds die Wende naar betere oorden. Veel winkelruimte wacht op uitbaters, de bovenverdiepingen zijn grotendeels uitgestorven – op een kantoor van de werklozendienst na. Een monument dat veel weg heeft van een reuzenpik, prijkt aan de ingang van het winkelcentrum. Ter ere van Otto Lilienthal. ” Die Macht des Verstandes wird auch im Fluge dich tragen.

Zorgt burgemeester Michael Galander voor de hoge vlucht? De 35-jarige Wessi uit het Emsland in Nordrhein-Westfalen werd verkozen op de lijst van de SPD. “Er hing een wolk van pessimisme boven deze stad. Ik wil opnieuw optimisme kweken.” Maar met die partij ligt hij vandaag overhoop. Niet alleen met de SPD, ook met andere gemeenteraadsleden en het ambtelijke apparaat. “Er wordt altijd maar gepraat en gepraat. Op een bepaald moment moet je einfach Schluss machen. Ik ben voor de Demokratur – een combinatie van democratie en dictatuur.”

Galander krijgt massa’s kritiek. De voormalige bouwondernemer leidt de stad als een bedrijf. Soepelheid en diplomatie behoren niet tot zijn woordenschat. De Einzelganger ligt vandaag met zowat iedereen overhoop. Maar hij doet ook dingen bewegen, vindt Holger Meyer. De Ossi startte in 1995 zijn eigen zaak. Sta-Bau, of Sicherungstechnischer Anlagenbau, specialiseert zich in beveiliging van spoorwegen. “Het klopt dat je hier moeilijk aan een baan geraakt. Maar wat ontbreekt, is flexibiliteit. Onze werknemers moeten voor opdrachten geregeld enkele dagen van huis. Velen haken daarom bij voorbaat af. Wie in de DDR leefde, werkte en woonde op één en dezelfde plek. Zelfs wij hebben een probleem om goed geschoolde werknemers te vinden. We zijn dan maar zelf begonnen met het geven van opleidingen.”

Driekwart van de bevolking is werkloos, leeft van een vervangingsinkomen, of is met pensioen. Alle middelen zijn dus goed voor het lokken van investeerders. CAO’s zijn onbestaande, de lonen zijn gemiddeld een derde goedkoper dan in het westen. “Onze industriegrond is gratis. Op voorwaarde dat je een bepaald aantal arbeidsplaatsen creëert,” belooft burgemeester Michael Galander. Matrassenmaker Antex kreeg niet alleen de grond gratis. Ook een gloednieuwe productiehal werd voor een prikje binnengerijfd. Voor de zestig jobs meldden zich duizend kandidaturen. Maar Galander wil meer. ” Wir hoffen auf einen Urknall. ” Een investeerder dus die plots 2000 jobs belooft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content