GRAFFITI OP HET NET

CVP EN VLD-SLOGANS.

Op de website van Labour prijkte een tijdje terug een cartoon van Tony Blair, ogenschijnlijk weggeplukt uit het Britse satirisch politiek programma Spitting Image, met de slogan “New Labour : same politicians, same lies”. Zonder twijfel, dit was het werk van een “hacker” die de website van de huidige regeringspartij in Groot-Brittannië grondig had bijgewerkt.

In België kon je onlangs VLD-slogans terugvinden op de website van de CVP. En ook de websites van de CIA, de NASA of het Pentagon waren in het verleden al het slachtoffer van ongewenste site-veranderingen.

Hoe spectaculair ook, die “tekstverdraaiingen” zijn goedaardig, aangezien ze de beheers- of administratiesoftware van het bedrijf ongemoeid laten. Een publieke website is over het algemeen minder beveiligd dan het bedrijfsnetwerk zelf. Dat moet wel, omdat die website toegankelijk moet zijn voor een zo groot mogelijk publiek.

Meestal ondervindt het imago van een bedrijf of organisatie de grootste schade bij het aanbrengen van die website- graffiti. Toen de site van de CIA werd aangepakt door hackers, waarbij Central Intelligence Agency werd vervangen door Central Stupidity Agency, werd dat voorpaginanieuws in de dagbladpers en wijdde zelfs de tv-nieuwszender CNN een reportage aan het onderwerp. Meestal moet een website worden stilgelegd om de elektronische graffiti te verwijderen, waardoor de dienstverlening naar de gebruikers toe wordt onderbroken : dit is dan een tweede deuk in het imago van de website-uitbater.

Die praktijken, die bij ons nog eerder zeldzaam zijn, worden hoofdzakelijk toegepast op sites die zich lenen tot polemieken zoals bij politieke partijen, militaire instanties of bedrijven die in de knoop liggen met milieuverenigingen. De “hacker” in kwestie verandert meestal één of twee pagina’s, die snel kunnen worden hersteld. Het leuke is dan te wachten tot het kattenkwaad wordt opgemerkt.

Het neusje van de zalm in het genre is het aanmaken van nepsites. In september 1996 slaagde een Zweedse groep van softwarefreaks erin om de website van de CIA te parodiëren met een spiegelversie. Het voordeel van die aanpak was dat ze de originele site niet hoefden te hacken. En de stunt lukte. Ontelbare websurfers werden in de luren gelegd.

VALUEJET (AIRTRAN) VOOR EN NA DE HACKING Een vliegtuig van deze Amerikaanse luchtvaartmaatschappij crashte in de moerassen van Florida : de gevolgen in elektronische graffiti.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content