Google neemt uw stem op

GOOGLE VOICE SEARCH Google neemt standaard uw stemopdrachten op, maar u kunt die verwijderen.
Dimitri Dewever medewerker Trends

Almaar meer mensen zoeken dagelijks gegevens op het internet op via stemopdrachten. Google Voice Search is daarvoor het meest gebruikte systeem op Android-smartphones en -tablets. Maar waarom houdt Google al uw stemopnames bij op een server? Hoe beluistert u die opnames, en kunt u ze wissen en verhinderen?

Er werd al enkele jaren over gespeculeerd, maar het is ondertussen bevestigd: Google neemt de stemopdrachten die u dicteert via de OK Google Voice Search-functie op en bewaart ze op een server. Dat is wellicht schrikken voor gebruikers die blindelings hebben ingestemd met de algemene voorwaarden toen ze hun Google-account activeerden. Want afhankelijk van de gebruikte zoektermen kunnen die opnames weleens vertrouwelijke of persoonlijke informatie bevatten.

Google heeft helemaal niet de bedoeling die gegevens openbaar te maken, vertelt Michiel Sallaets, communicatiemanager bij Google België. “We gebruiken die data om onze producten beter te maken, denk maar aan stemherkenning in Google Translate, Google Search of Google Assistant. We willen onze gebruikers de beste zoekervaring aanbieden. Bovendien wordt de audio alleen opgeslagen in de account van de gebruiker wanneer hij of zij is ingelogd. De opnames blijven privé, net zoals alle andere data. We geven onze gebruikers bovendien de mogelijkheid en de tools om die data op te vragen en te verwijderen.”

Portaalsite

Wat dat laatste betreft, stelt Google een portaalsite ter beschikking waar u uw opnames kunt beluisteren en waar u ze desgewenst kunt wissen. Met dat volledig open systeem pareert het technologiebedrijf het gerucht dat het een geheime agenda zou hebben voor die stemopnames.

Bent u benieuwd geworden naar uw persoonlijke opnames? Surf dan naar myactivity.google.com, klik links op ‘Activiteitsopties’ en selecteer ‘Manage Activity’ bij de sectie ‘Voice & Audio Activity’. U krijgt nu een op datum gesorteerde lijst te zien met al uw stemopnames. U kunt die opnames beluisteren, in een soort audiodagboek als het ware. Daar zitten al uw zoekopdrachten bij, maar ook ‘mislukte’ opnames waarbij u bijvoorbeeld per ongeluk de spraakzoekfunctie hebt geactiveerd tijdens een conversatie met iemand, door iets gezegd te hebben dat vaag op ‘OK Google’ leek, en waarmee de zoekfunctie in werking trad.

Het is mogelijk de opnames per opname te wissen. Daarvoor klikt u rechts boven aan elk bestand op de drie puntjes en selecteert u vervolgens de optie ‘delete’. U kunt ook alle opnames in een keer verwijderen. Daarvoor kiest u links in het menu ‘Delete activity by’. Daar hebt u de keuze om de opgenomen bestanden binnen een bepaalde begin- en einddatum te verwijderen, of simpelweg al uw stemactiviteiten te verwijderen.

U kunt die stemopnames ook voorkomen, door onder Activiteitsopties bij het Voice & Audio Activity-tabje het blauwe schuifknopje in de uit-stand te plaatsen. Standaard staat die functie bij iedereen aan. U moet ze dus manueel uitschakelen.

Wilt u een overzichtelijk totaalbeeld over alle informatie die Google verzamelt tijdens uw internetactiviteiten, met inbegrip van de getypte zoektermen, bezochte locaties en opzoekingen via bijvoorbeeld YouTube die worden bewaard? Surf dan naar privacy.google.com of naar myaccount.google.com/privacycheckup. Daar kunt u uw privacyinstellingen nog eens stap voor stap overlopen en indien nodig aanpassen.

Dimitri Dewever

“De opnames blijven privé, net zoals alle andere data” Michiel Sallaets, Google België

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content