Google Chrome opgepoetst
Zo’n anderhalf jaar geleden werd Google Chrome op de wereld losgelaten. Deze webbrowser moet het vooral van zijn snelheid hebben. En met enkele extensies kunt u hem sinds kort helemaal naar uw hand zetten.
Internet Explorer was jaren zo goed als alleenheerser op internet. Maar toen Microsoft in 1997 versie 4.0 van zijn browser introduceerde, was de maat vol. De browseroorlog was officieel ontketend. Het duurde echter nog tot eind 2004 voor de eerste bètaversie van concurrent Firefox gelanceerd werd. En nog eens vier jaar later was er dan eindelijk Google Chrome, de webverkenner van de gelijknamige zoekgigant. De nadruk lag hier van bij de aanvang op snelheid: Google Chrome laadt webpagina’s heel wat vlugger in dan zijn concurrenten. Maar wat een browser extra aantrekkelijk maakt, is de mate waarin hij gepimpt kan worden met zogenaamde extensies. Internet Explorer heeft zijn gebruikers op dit vlak altijd al wat in de kou laten staan. Firefox, en sinds kort ook Google Chrome, scoren heel wat beter op dit vlak.
Delen en knippen
Een overzicht van de Google Chrome-extensies krijgt u op chrome.google. com/extensions. Maar waarom zou u zulke extensies gaan gebruiken? We geven u alvast enkele voorbeelden. Stel, tijdens uw surftochten ontdekt u een interessante webpagina die u wilt delen met uw collega’s of uw vrienden. Met de extensie Shareaholic kan dit heel eenvoudig: een klik op de knop laat u kiezen tussen al de populaire sociale websites zoals Facebook, Twitter, Digg, enzovoort. Bovendien is het ook mogelijk om via Shareaholic de web-link rechtstreeks door te sturen via e-mail.
Wilt u tijdens uw surfsessies ook interessante informatie voor uzelf bewaren? Installeer dan Evernote Web Clipper. Hiermee bewaart u eender welke web-inhoud – bijvoorbeeld een stuk tekst en een begeleidende foto – op een persoonlijke pagina. U hoeft alleen maar de gewenste informatie met de muis te selecteren en vervolgens op de Evernote-knop te klikken. Alle webknipsels worden netjes gerangschikt op uw pagina, zodat u ze later gemakkelijk terugvindt. Bovendien is er een zoekfunctie en via het gebruik van tags kan het zelfs nog sneller. Handig is ook de integratie met uw smartphone. Als u dus nuttige webinformatie op uw iPhone aantreft, dan kunt u die van hieruit uploaden naar uw persoonlijke Evernote-pagina. De vlotte synchronisatie tussen Windows- en Applesystemen vonden wij verrassend.
Flash en muis
Vindt u die Flash-advertenties ook zo storend tijdens het surfen? Geen nood: met Flashblock worden ze niet meer getoond. Op de plaats waar normaal de Flash-applicatie staat, zie u nu een symbooltje. Wilt u die applicatie tóch bekijken, dan hoeft u alleen maar op het symbool te klikken. Flashblock laat u ook toe om een whitelist samen te stellen met websites die wel met alle Flash-elementen mogen weergegeven worden. En ten slotte willen we u nog even Mouse Stroke voorstellen: met deze extensie kunt u aan de hand van specifieke muisbewegingen sneller en vlotter surfen in Google Chrome. Het is eerst wel even wennen, maar na een tijdje kunnen zulke handelingen heel wat tijd besparen.
Door Roel Van Espen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier