Golfers zijn atleten

Er zijn nog altijd mensen die denken dat golf geen echte sport is, maar veeleer een gezondheidswandelingetje in de natuur. “Niets is minder waar”, zegt Richard Vanmeerbeek, de physical trainer van Nicolas Colsaerts. “Natuurlijk traint een golfer anders dan een atleet die is gespecialiseerd in de honderd meter. Maar je moet wel een uitstekende fysieke conditie hebben om mee te draaien op het hoogste niveau van de golfsport. Bovendien is er wellicht geen sport die de beoefenaar mentaal zwaarder belast dan golf.”

“Bij golf moet je je constant overtreffen”, bevestigt Eric Houben, die tal van topsporters — onder wie vroeger Justine Henin — fysiek begeleidt en een fervente golfer is. “De inspanning is intens, de concentratie zeer hoog. Je moet strategisch denken en kunnen omgaan met stress en emotie. Akkoord, het is een sport waarbij je weinig beweegt en je raakt zelden buiten adem. Daardoor kunnen oudere spelers winnen van jongere beoefenaars. Maar vanaf een bepaald niveau wordt golf een volwaardige sport. De manier waarop topspelers worden klaargestoomd, illustreert dat perfect. Vandaag zijn topspelers echte atleten.”

Natuurlijk zijn er nog spelers, en zelfs professionals, met een buikje. Maar de echte topspelers zijn afgetraind, zoals Tiger Woods. Zijn uitstekende fysieke conditie was altijd een hoeksteen van zijn succes.

De meeste spelers van de European Tour en de PGA Tour reizen de wereld rond in het gezelschap van hun persoonlijke trainer. Ze gaan iedere dag trainen in een fitnesszaal en zijn heel gedisciplineerd aan tafel. Ook Nicolas Colsaerts doet daar nu aan mee. De Brusselaar stond lang sceptisch tegenover spierversterkende training, maar volgt nu crossfit bijRichard Vanmeerbeek. Die nieuwe trainingsvorm die is overgewaaid uit de Verenigde Staten, combineert verscheidene aspecten van de fysieke conditie, zoals souplesse, uithouding, kracht, snelheid, behendigheid, psychomotoriek, evenwicht en precisie.

“Je maakt heel afwisselende en functionele bewegingen die het hele lichaam doen werken”, zegt Vanmeerbeek. “Dat is zeer belastend, maar het werpt vruchten af. Toen Nicolas kennismaakte met crossfit, was hij niet meteen overtuigd. Na de eerste sessie had hij overal pijn. Maar tegelijk besefte hij dat hij nog een lange weg had af te leggen om een echte atleet te worden. Tot dan had hij nog nooit echt aan zijn conditie gewerkt. Nu houdt hij ervan, want de oefeningen zijn ludiek en er zit veel afwisseling in. Er zijn geen saaie momenten.”

Zowat alle specialisten zijn het erover eens: Colsaerts is fysiek veranderd sinds hij aan crossfitdoet. Het resultaat is vooral merkbaar aan zijn houding voor de bal. En natuurlijk slaat hij nu nog harder. De Belg is meer dan ooit de speler met de verste afslag.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content