Golf van processen tegen arbiters?

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Een voetbalscheidsrechter werd veroordeeld wegens een beroepsfout. De verzekeringssector houdt zich paraat.

De veroordeling van voetbalscheidsrechter Yves Marchand beroert het wereldje van de arbiters. De man moet 100.000 frank ophoesten wegens een beroepsfout. De burgerlijke rechtbank van Mechelen oordeelde dat de scheidsrechter tijdens de wedstrijd Rita Berlaar-Lyra een fout had gemaakt door de wedstrijd niet te verlengen na een gelijkspel en meteen strafschoppen toe te staan.

“Dat een scheidsrechter kan worden veroordeeld tot een schadevergoeding wegens een beroepsfout, zet de verzekeringsmaatschappijen aan tot creativiteit,” zegt woordvoerder Wauthier Robyns van de Beroepsvereniging der Verzekeringsondernemingen ( BVVO). “Net als advocaten, artsen en andere beroepsgroepen kunnen scheidsrechters best een polis afsluiten tegen beroepsfouten. Gespecialiseerde ondernemingen kunnen dan een risicoprofiel opstellen.”

De Koninklijke Belgische Voetbalbond ( KBVB) meent dat zijn scheidsrechters verzekerd zijn tegen beroepsfouten. “De KBVB heeft een algemene verzekeringspolis die al zijn clubs en leden, dus ook de scheidsrechters, verzekert tegen burgerlijke aansprakelijkheid,” aldus een woordvoerder van de Voetbalbond. “Die polis verzekert de scheidsrechters dus ook tegen de schadevergoeding waartoe ze kunnen worden veroordeeld bij een beroepsfout.”

Georges Verbruggen, gedelegeerd bestuurder van Arena, een verzekeringsagent die zich specialiseert in de sportsector, overlegt momenteel met de Voetbalbond (de ‘werkgever’ van de scheidsrechters) of de polissen moeten worden uitgebreid. “Het hek is van de dam. Wanneer een rechter principieel zo’n vonnis velt, brengt dat andere partijen ook op het idee een scheidsrechter te dagvaarden voor een beroepsfout. Voor grote clubs, waar miljarden worden omgezet, kan dat aanleiding geven tot serieuze schadevergoedingen.”

Verbruggen heeft al eerder meegemaakt dat arbiters voor de rechtbank worden gedaagd. Maar het betrof steeds daden die aanleiding gaven tot lichamelijke schade (zoals spelers die fysieke problemen kregen door op een slecht veld te spelen). “Een beroepsfout bij het toepassen van de regels was me tot nog toe onbekend. Ik voorspel een vloed van processen.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content