‘Golf is een spelletje’

Na zijn overwinning in 2012 mag Bubba Watson een tweede green jacket in zijn kast hangen. De 35-jarige Amerikaan won het voorbije weekend de Masters. Hij deed dat met indrukwekkend gemak en een creatieve speelstijl, op het moeilijke parcours van Augusta National. Watson, die linkshandig is, liet in het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar zijn grote klasse zien.

Achter de schermen veroorzaakt Watson geregeld polemiek. Nogal wat waarnemers hekelen zijn vaak irrationele speelstijl, die stoelt op kracht en intuïtie. Zijn tegenstanders noemen hem een waaghals, of zelfs een halve gek. Anderen zijn onder de indruk van de kracht die hij uitstraalt, van de soms onwaarschijnlijke slagen die hij uit zijn club tovert, en van zijn offensieve speelstijl, die tegelijk uitzinnig en geniaal kan zijn. Watson ligt er niet wakker van. Hij stapt op de golfbaan en speelt zonder vragen te stellen. “Ik golf op mijn manier, gewoon voor het plezier. Zo zit ik in elkaar. Ik beschouw golf als een spelletje. En ik speel graag op instinct, met veel spektakel.”

Met zijn overwinning in de Masters heeft Bubba Watson heel wat monden gesnoerd. Natuurlijk nam hij ook in dit toernooi weer risico’s, vooral toen hij drives van meer dan driehonderd meter langs de bomen sloeg. Maar op andere momenten straalde hij kalmte en sereniteit uit, vooral in zijn tactische aanpak. Zelfs toen hij de laatste dag even in het klassement werd voorbijgestoken door de twintigjarige Jordan Spieth, bleef Watson rustig en week vooral niet af van zijn tactiek: zo snel mogelijk naar de vlag gaan. De man uit Florida haalde het uiteindelijk met drie slagen voorsprong op Spieth en de Zweed Jonas Blixt.

Iedereen vraagt zich nu af of Bubba Watson de nummer één in de wereld kan worden. Tiger Woods is geblesseerd en kan pas over drie maanden opnieuw spelen. Andere topspelers, zoals de Australiër Adam Scott en de Zweed Henrik Stenson, laten de jongste tijd vooral zien dat ze geen regelmaat in hun prestaties kunnen leggen. Na zijn overwinning op Augusta stond Watson al op de vierde plaats in de wereld. Bovendien kan hij op om het even welk parcours winnen als hij met vertrouwen speelt.

Toen Bubba Watson in 2012 de Masters won, na een bijna onmogelijke slag in de play-off tegen Louis Oosthuizen, vonden veel waarnemers hem een eendagsvogel. Dit weekend bewees de Amerikaan het tegendeel. Twee keer winnen op het moeilijkste parcours van de wereld kan geen toeval zijn.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content