Golf boomt op Mauritius

Op het paradijselijke eiland is golf de grootste trekpleister voor toeristen geworden.

Halverwege december werd Arnaud Langenaeken 26ste op de Open van Mauritius. De andere Belg die deelnam op het eiland in de Indische Oceaan, Jack Boeckx, kwam niet verder dan de cut. Het invitatietoernooi, gespeeld over drie dagen, werd gewonnen door de titelverdediger, de Welshman Mark Mouland. Hij deed beter dan profspelers als de Engelsman Barry Lane, de Schot Gordon Sherry, de Fransman Marc Antoine Farry en de Italiaan Costantino Rocca. Alles bij elkaar namen 75 professionals deel aan de Open, die werd voorafgegaan door twee dagen Pro-Am met niet minder dan 224 amateurs. Dat alles in de feestelijke sfeer van een waar golfparadijs. Ter gelegenheid van de tiende Open van Mauritius wilden de Hotels Constance de golfwereld meedelen dat hun resort Belle Mare Plage naast de Links voortaan ook een uitstekende 18-hole heeft. Dit jaar kwamen spelers uit zeventien verschillende landen af op het evenement.

Naast de traditionele watersportactiviteiten is golf een belangrijke trekpleister geworden op dit droomeiland van 100 bij 80 kilometer, dat hoofdzakelijk van toerisme leeft. In de plaats van de eindeloze suikerrietplantages, ooit de basisindustrie op Mauritius, zijn witte zandstranden gekomen, blauwe lagunes, koraalriffen en bermuda grass. De terreinen van de groep Constance (de Legends en de Links) getuigen van zo’n hoge kwaliteit dat ze gerust in aanmerking zouden kunnen komen voor officiële toernooien van de Europese PGA. Dat willen de eigenaars echter niet, omdat ze er niet beter van zouden worden. De profspelers staan elkaar nu al te verdringen om tijdens de week op Mauritius te gaan spelen, want daar wacht hen steevast een vorstelijk onthaal. Bovendien toont Sky TV het toernooi in 24 landen, terwijl de Aziatische markt wordt bereikt met Start en de Amerikaanse met GolfChannel. De return is dus wezenlijk: van november 2002 en 2003 werden 54.000 partijtjes op beide terreinen samen gespeeld, allemaal met een verblijf in het hotel erbij. Naast de Zuid-Afrikaanse klanten zijn er ook veel Europeanen.

De golfsport is het grote uithangbord geworden van een hotelgroep die ooit begon als een suikerbedrijf, met eigen terreinen en waterputten – basisingrediënten om een golfterrein aan te leggen. Het is een mooi voorbeeld van permanente reconversie die grote investeringen in de kwaliteit van het parcours verantwoordt. De Links, in de herfst van 2002 geopend, werd ontworpen door de Amerikaanse golfarchitect Rodney Wright. “Op Mauritius vond ik precies dezelfde kwaliteiten als op Hawaï, toen ik daar terreinen aanlegde. Een wondermooi eiland, zeer groen, golvende terreinen en de mogelijkheid om een soort basalt van vulkanische afkomst te gebruiken in het terrein,” aldus Wright. “Een grondstof die zorgt voor een uitstekende bodemvochtigheid. Want in tropische gebieden is dat essentieel voor het gras.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content