Goldcorp

Het Canadese Goldcorp was vorig jaar met een output van 3,46 miljoen ounce goud de vierde goudproducent ter wereld. Tot eind vorig jaar had het bedrijf wel de hoogste beurswaarde van alle sectorgenoten. Goldcorp kon die premie verantwoorden op basis van de financiële gezondheid (erg lage schuldgraad van 15%) en het feit dat alle activa zich in politiek vrij stabiele regio’s bevinden. Goldcorp produceert, naast goud, ook nog zilver, koper, zink en lood als bijproduct. Het grootste deel van de output komt uit Noord-Amerika. Andere activa bevinden zich in Mexico, Argentinië, de Dominicaanse Republiek en Guatemala.

Dit jaar verloopt tot nog toe een stuk minder goed voor de Canadezen. Ondanks de klim van de goudprijs blijft de koersstijging van Goldcorp beperkt tot 35 %, tegenover een verdubbeling gemiddeld. Eerder dit jaar werd de productieprognose voor 2016 al verlaagd van 3,3 tot 3,7 naar 2,8 tot 3,1 miljoen ounce goud door een samenloop van operationele problemen. De grootste boosdoener is de Mexicaanse Peñasquito-mijn, de grootste van de groep. Omdat tijdelijk minder rijke ertslagen (lagere grades) worden ontgonnen, lag ook de productie fors lager (-88%). Bovendien lag een verwerkingsinstallatie voor ertsen tien dagen stil. In de tweede jaarhelft zal een en ander zich normaliseren. Bij Cerro Negro in Argentinië daalde de output door een sneller dan geplande vermindering van het personeelsbestand.

Over de volledige eerste jaarhelft daalde de output naar 1,4 miljoen ounce, tegenover nog 1,63 miljoen ounce in 2015. Goldcorp heeft vertrouwen in een operationeel herstel in de tweede jaarhelft. Omdat de vaste kosten verdeeld moeten worden over een lagere hoeveelheid geproduceerd goud, gingen ook de totale productiekosten fors omhoog. Het gemiddelde kostencijfer steeg in het tweede kwartaal met een kwart, tot 1067 USD per ounce. Dat bracht het gemiddelde over de eerste jaarhelft op 936 USD, bijna 8 % meer dan een jaar eerder. Op jaarbasis mikt Goldcorp op een cijfer tussen 850 en 925 USD (852 USD in 2015). We vermoeden dat dit eerder aan de bovenkant van deze vork zal uitkomen.

Het nettoresultaat werd in het tweede kwartaal met rode inkt geschreven (78 miljoen USD), tegenover nog een winst van bijna 400 miljoen USD vorig jaar. Over de eerste jaarhelft bleef het resultaat nipt positief. Pas vanaf 2019 kan de output weer substantieel groeien, als de huidige uitbreidingsprojecten operationeel worden. Het gaat onder meer om een uitbreiding van Peñasquito, die de output met 100.000 tot 140.000 ounce moet doen toenemen. Een uitbreiding van Musselwhite moet de productie met 20 % optrekken. De overname van Kaminak Gold past in de verdere toekomst van het bedrijf. Het Coffee-project in Yukon (Canada) zou in 2021 van start gaan. Het is een openpitmijn (lagere ontwikkelingskosten) met erg rijke ertslagen (hoge grades). Een aantal kleinere mijnen staan in de etalage.

Conclusie

Goldcorp heeft operationeel enkele tegenslagen gehad, maar de tweede jaarhelft belooft beter te worden. Bovendien zitten er een aantal mooie groeiprojecten in de pijplijn, terwijl de financiële gezondheid een van de sterkste troeven van het bedrijf blijft. Tegen 1 keer de boekwaarde vinden we Goldcorp ondergewaardeerd.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content