Goedkope zon

Net terug uit zomervakantie ? Gooi u dan maar meteen op uw wintervakantie. Wie zijn winterbestemming kiest vóór 16 september gaat met de beste prijs lopen.

De winterzon is te koop tegen absolute bodemprijzen. En vlugge beslissers krijgen ze voor nóg minder. Dat is alvast de boodschap van Patrick De Maeseneire, de ex- Apple-man die de Belgische touroperatingactiviteiten van Sunair, onderdeel van het Sun International-imperium van Mark Vanmoerkerke, bestiert. De voorbije zomer “genoot” ook Sunair, dankzij het Belgische weer, van het fenomeen van de late boekingen. In het afgelopen zomerseizoen namen de touroperatingactiviteiten van Sunair met 10 % toe meer dan de marktgroei, die stokte op 2 à 3 %. Of die groei echter ook voor rendabiliteit zorgde, is een vraag waar De Maeseneire geen antwoord op geeft. In de autovakanties en de city-trips ziet hij winst, na twee jaar van verliezen ; in de vliegvakanties “blijft het voor Sun een uitdaging door te groeien op de voor de groep rendabele chartermarkt.”

Da’s goed nieuws voor de Belg die snakt naar wat winterzon. Sunair tracht de late boekingen af te wenden door vlugge beslissers een extra prijsvoordeel aan te bieden. De touroperator krijgt op die manier financiële ademruimte tijdens het eerste halfjaar (tot 30 april)realiseerde de Sun-groep 469 miljoen nettoverlies op 6027 miljoen frank omzet. De toerist kan reizen tegen bodemprijzen. Omzet lijkt het sleutelwoord binnen de reissector, lage prijzen een must in een tijd waar de toerist voor een paar honderden franken de ene touroperator inruilt voor de andere.

De Sunair-strategie lijkt simpel : keihard onderhandelen met hotels en inleveren op de eigen marge leidt tot prijzen die de consument tot nog toe alleen vond tussen de last minute-promoties. Bied de consument bovendien nog een brede waaier van bestemmingsmogelijkheden aan, en niets moet hem ervan weerhouden om de winterzon zo vroeg mogelijk te boeken. Erg vroeg : uiterlijk op 15 september ’96. “De klemtoon ligt op de prijs,” beklemtoont De Maeseneire die, bijvoorbeeld in Benidorm, prijsdalingen wist te realiseren tussen 10 en 21 %. Conclusie : de consument kan niet anders dan toehappen ? Maar die doet dat nu al : niet minder dan 30 % van alle Sun-klanten boekt nu al vroeg. Dat cijfer nog omhoog krijgen, is blijkbaar de bedoeling van alle touroperators. Sun mag dan al als eerste met zijn winterbrochures uitpakken, de anderen volgen. En ook zij proberen het last minute-syndroom van zich af te schudden door vroege boekingen extra aantrekkelijk te maken. Bij Neckermann bijvoorbeeld kan de klant vroege boekingen tot 29 september wijzigen of zelfs annuleren. De reisagent hoeft zelfs geen voorschot meer. De winterzon wordt goedkoper dan ooit.

CORINNE LEUNENS

Winterzon Touroperators wenden last minute-boekingen af met extra voordelen voor vroege boekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content