GOEDE TIMING
Low costs, high profits.
Cavens & Co zag het levenslicht in 1989. Dirk Cavens leidde in die tijd het Brusselse kantoor van Immobiliën Hugo Ceusters. Hij besloot zijn eigen kantoor op te richten. Het lot en de goede relaties staken het nieuwe kantoor een handje toe. De komst van de Vlaamse Gemeenschap naar Brussel viel samen met de oprichting van zijn makelaarskantoor. Komt hierbij dat de meeste traditionele makelaars in Brussel een eentalig Frans profiel hadden en het rekensommetje is snel gemaakt. De Vlaamse eminenties zagen in Cavens de geschikte partner, maar ook met de federale overheid via de Regie der Gebouwen slaagde het bureau erin een groot aantal transacties af te sluiten.
Anno 1997 werkt Cavens & Co met acht mensen, waaronder zes commerciële en twee administratieve krachten. “Low costs, high profits” is een van de lijfspreuken van het kantoor dat met een omzet per hoofd die rond de 9 à 10 miljoen frank zou liggen, niet slecht scoort.
Cavens & Co biedt full service in commercieel vastgoed. Residentieel vastgoed behoort niet tot het dienstenpakket. In het retailgebeuren staat het kantoor nog in de kinderschoenen. Het lijstje van de belangrijkste transacties vermeldt onder meer de Northgates aan de Jacqmainlaan, de verkoop van het gebouw van de Indosuez-bank aan de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, de verhuring van een complex langs de Kortenberglaan en een ander langs de Belliardstraat aan de Europese Unie.
Interessant om weten is dat de beheersactiviteiten in de lift zitten. De portefeuille beslaat zo’n 125.000 m², verdeeld over een 25-tal locaties. De inhoud ? Kantoorgebouwen te Brussel, Antwerpen, Mechelen en Hasselt, evenals baanwinkels. Dit laatste segment wenst Cavens uit te bouwen wegens een goede springplank tot het winkelvastgoed in het algemeen. De beheersactiviteiten zijn goed voor zo’n 15 tot 20 procent van de totale omzet. “Het gaat om een arbeidsintensieve bezigheid die echter een relatief vast inkomen verzekert. Bovendien zijn onze beheersactiviteiten een uitstekende informatiebron. Je kan dichter op de bal spelen, omdat je makkelijker de laatste verhuis-, verbouw- en verhuurnieuwtjes te weten komt,” legt Eric Claessens, beheersverantwoordelijke uit. Hij wordt sedert januari 1997 bijgestaan door een “man op het terrein” die huurders en gebouwen bezoekt. “Er is een tendens bij de eigenaars om de langetermijnrelatie met de huurders te verzorgen. De huurders die ze hebben, willen ze zo goed mogelijk verwennen. Kwestie van leegstand te voorkomen.”
Wat het Oncor-gebeuren betreft, heeft Cavens niet de illusie dat het 50 tot 60 procent van de toekomstige omzet zal uitmaken. Hoofdprioriteit blijft het uitbouwen van de lokale Belgische markt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier