Goed varen

U hebt een tweede verblijf in Spanje of Italië, maar het nieuwe is eraf. Koop dan een luxueus stulpje op een schip.

Het project rond het Freedom Ship heeft meer weg van een commune. Aanvankelijk zouden de Amerikaanse geldschieters een Caraïbisch eiland kopen en daar exclusieve woningen – van eenvoudige hutten tot prestigieuze villa’s – onderbrengen. Praktische beslommeringen deden dat plan in de prullenmand belanden en in de plaats dook het Freedom Ship op.

In de zomer komt er in Honduras een speciale werf voor de bouw van het monster. Om het Freedom Ship binnen de voorziene termijn (33 maanden) af te werken, is een waar mirakel nodig. De drijvende stad is bijna 1400 meter lang, ruim 120 meter breed en 22 verdiepingen hoog. Aan boord zijn liefst 18.000 wooneenheden gepland en 3000 commerciële ruimten, waarvan veertig restaurants, een school, een ziekenhuis en meerdere kerken.

Op dit ogenblik zijn de eerste koopopties op de appartementen, hutten en dekvilla’s al getekend. De prijzen schommelen tussen 5,8 miljoen en 1,8 miljard frank. Voor die laatste som krijgt u een meer dan riant onderkomen op de hoogste verdieping. Advocaten werken momenteel aan een systeem waardoor kopers hun domicilie op het schip zouden kunnen vestigen. Eens in de vaart, blijft het schip permanent in de territoriale wateren in de Caraïben rondvaren als een soort dobberende, fiscale vrijhaven bewoond door onder meer 5000 bemanningsleden.

De kaarten liggen iets anders bij The World. Deze boot met een gelijkaardig concept meet slechts een goede 240 meter. Aan boord is plaats voor 110 hutten en appartementen plus nog eens 88 suites voor gasten. The World wil zijn naam waar maken door het hele jaar wereldwijd van de ene romantische plek naar de andere exotische bestemming te stomen.

De financiers van dit project, een consortium met zetel op de Bahamas, verkopen de appartementen en hutten voor prijzen van 84 tot 290 miljoen frank. De gemiddelde prijs ligt dus veel hoger dan op het Freedom Ship, maar op The World zit in elke leefeenheid een keuken, ruime badkamer, twee of drie slaapkamers en een buitenterras. The World bevindt zich al volop in de verkoopfase; volgens promotoren zijn totnogtoe 75 wooneenheden verkocht. Het gemiddelde profiel van de toekomstige bewoner: Amerikaans, blank, ondernemer en 55 jaar.

In beide gevallen brengen de promotoren de drijvende onderkomens als beleggingsobject aan de man. De kopers verwerven geen soort timeshare, maar de volle eigendom. De koopsom volstaat trouwens niet. De eigenaar moet jaarlijks nog eens 5% van de koopsom betalen voor onderhoudskosten. Dat maakt iedere keer een handvol miljoenen.

Marleen Fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content