Goed aangekomen?

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

De meeste mensen komen tijdens de eindejaarsperiode enkele honderden grammen aan waar ze naderhand nog moeilijk van afraken. Reden te meer om straks verstandig te zakenlunchen.

Het is nergens voor nodig, maar toch nemen de meeste mensen met ouder worden wat toe in gewicht. Volgens sommige schattingen komen jongvolwassenen jaarlijks tussen 200 en 800 gram bij. Anderen becijferden dat vrouwen per tien jaar zo’n 5,2 procent toenemen in gewicht, mannen ongeveer 3,5 procent. Een vrouw die op haar dertigste 60 kilogram weegt, zou in dat geval 63,1 kilogram wegen op haar veertigste; en een man van 30 jaar en 75 kilogram weegt tien jaar later 77,6 kilogram.

Ook blijken we in welbepaalde periodes van ons leven gevoeliger voor gewichtstoename, meer bepaald in de adolescentie, de periode na een zwangerschap, de eerste jaren na hun huwelijk voor mannen en de middelbare leeftijd voor vrouwen. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ook de eindejaarsperiode een risicoperiode is. Traditiegetrouw wordt dan lekker en lang getafeld, en de kille buitentemperaturen zetten mensen niet meteen aan tot extra lichaamsbeweging.

Enkele jaren geleden werd een onderzoek verricht naar de gewichtsschommelingen van 195 Amerikanen rond de eindejaarsperiode. De proeftijd liep van september tot maart. In de VS begint de feestperiode nog vroeger dan bij ons, met Thanksgiving op de vierde donderdag van november. Nadien volgen kerst en Nieuwjaar. Bij Amerikanen leeft de overtuiging dat die eindejaarsperiode een belangrijke factor is in hun overgewicht, en ze hebben niet helemaal ongelijk. Het gewicht van de proefpersonen nam gemiddeld toe: één jaar na aanvang van de studie werd bij 165 deelnemers nog een gewichtstoename van 620 gram genoteerd. En 60 procent van die toename kan worden toegeschreven aan de winterse feestperiode. Uitzondering op de regel waren de sportievelingen: zij verdikten niet en sommigen vermagerden zelfs.

Het gaat hier natuurlijk om een kleinschalig onderzoek bij Amerikanen, maar dat neemt niet weg dat het enkele interessante inzichten oplevert. De eindejaarsperiode gaat ook bij ons vaak gepaard met een lichte gewichtstoename waar men nadien niet zo makkelijk van afraakt. Voor wie geregeld op restaurant moet, kan dat problematisch worden.

Juist kiezen

De kans is dus groot dat u sinds de feestdagen wat extra gewicht meesleept. En dat u niet de tijd vindt het allemaal weg te sporten. Laat de moed niet zakken, we trakteren u op een aantal nuttige wenken voor gezond en caloriebeperkend zakelijk tafelen.

Italiaanse keuken?

Kies een pastagerecht met veel groenten of een klassieke pizza (bijvoorbeeld Napolitaans, Hawaï, vier seizoenen…). Speciale pizza’s (vier kazen, calzone…) bevatten doorgaans meer vet. Neem er eventueel een groen slaatje bij of kies een slaatje als voorgerecht. Vermijd tiramisu of gebak.

Franse keuken?

Kies een licht voorgerecht: een slaatje of een lichte soep. En als hoofdgerecht vis, veel groenten en aardappelen of rijst. Vermijd een kaasdessert en neem eventueel een fruitdessert in de plaats.

Couscous?

Couscous of tajine is een volledige maaltijd op zich. Kies een gerecht met veel groenten en bij voorkeur met lamsvlees of kip, omdat die minder vet bevatten dan schapenvlees, gehakt of merguezworsten. Vermijd oosters gebak, dat veel suiker en vet bevat. Als nagerecht is een sorbet of fruitsla aan te bevelen.

Brasserie of cafetaria?

Meestal kunt u hier een uitgebreid slaatje eten met brood. Vermijd vettere gerechten zoals quiche of gegratineerde bereidingen. Een croque-monsieur kan ook.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content