Globaal en lokaal

WIE

Bernard De Potter (53)

WAS

Bernard De Potter was aan de slag bij het ACV, waar hij expertise opbouwde in milieu, en bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, waar hij als leidend ambtenaar verschillende fusies in goede banen geleid.

WORDT

Hij wordt leidend ambtenaar van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op aangeven van de Vlaamse regering. De VMM is een competentiecentrum voor water, lucht en milieu.

WIL

Drie agendapunten zijn essentieel voor Bernard De Potter. “Het eerste is datamining. Data analyseren en vervolgens valoriseren tot relevante kennis voor het beleid is een grote uitdaging. Niet alleen voor de Vlaamse Milieumaatschappij, maar ook voor burgers, actiegroepen en bedrijven. Op basis van data vergroot je de kennis en de betrokkenheid en kun je beter concrete acties inplannen.”

“Het tweede agendapunt is gedragsverandering. Dat is heel belangrijk als de Vlaamse Milieumaatschappij haar doel, een beter milieu, wil bereiken. Aanzetten tot gedragsverandering kan het best door performant te communiceren via alle mogelijke kanalen, veeleer dan via bestraffen. Na de storytelling en het tonen van rolmodellen, moeten we uitpakken met incentives om alle actoren in de maatschappij in de juiste richting te loodsen.”

“Het derde punt: de Vlaamse Milieumaatschappij moet zich in een brede maatschappelijke context profileren. Ik geloof sterk in het concept van de smart cities. Als de VMM haar doel wil bereiken, moet ze dat doen samen met anderen, niet alleen. Dus moeten we op zoek naar partnerships, wat leidt tot een geïntegreerde aanpak die focust op bepaalde gebieden. Onder meer gemeenten lijken me logische bondgenoten. Meer dan ooit moet ook voor de VMM het principe gelden: think global, but act local.”

WAT IN VRIJE TIJD

Fietsen, muziek, tuinieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content