Glencore
Ruim vijf jaar na de beursintroductie noteert het aandeel van Glencore nog altijd twee derde onder de introductiekoers. Op het dieptepunt van vorig jaar was dat zelfs 85 % en werd openlijk getwijfeld aan het voortbestaan van de groep in zijn huidige vorm. Dit jaar gaat het weer de goede kant uit. Glencore doet het met een bijna koersverdubbeling sinds het jaarbegin een stuk beter dan de meeste sectorgenoten. Het halfjaarrapport toonde door de lagere grondstoffenprijzen een daling van de omzet met 5,7 %, tot 69,4 miljard USD. De bedrijfskasstroom of ebitda nam op jaarbasis met 13 % af, tot 3,96 miljard USD.
Daarbij presteerde de handelsdivisie uitstekend met een klim van 14 % op jaarbasis, tot 1,22 miljard USD, terwijl de ebitda van de mijnbouwactiviteiten met 20 % daalde, tot 2,74 miljard USD. Glencore dook netto wel 369 miljoen USD in het rood, onder meer door een verlies van 395 miljoen USD op het hedgen van steenkoolprijzen. De groep legde de verkoopprijzen vast tegen ongunstige voorwaarden, net voordat ze begonnen te stijgen.
De grootste achilleshiel van de groep was de schuldpositie, die na de overname van Xstrata was opgelopen tot bijna 34 miljard USD. De afbouw van die schuld was dan ook prioritair. Dat gebeurde door het dividend op te schorten en de kosten te verlagen, maar vooral door het verkopen van activa. De groep verkocht onder meer twee kopermijnen, een goudmijn in Kazachstan en een belang van 49,99 % in landbouwtak Glencore Agri.
Eind vorig jaar bedroeg de groepsschuld nog 25,9 miljard USD en die was na het einde van de eerste jaarhelft verder afgenomen naar 23,6 miljard USD. Bovendien verscherpte Glencore de ambitie voor 2016. Aanvankelijk wou het management de schuld reduceren naar 17 tot 18 miljard USD, maar dat wordt nu 16,5 tot 17,5 miljard USD. Glencore beperkt zich niet alleen tot het verkopen van activa maar gebruikt ook de hedgingstrategie om de schulden af te bouwen. De grondstoffengroep verkoopt 30 % van het belang in de Ernest Henry-mijn in het noordwesten van Australië aan de Australische goudproducent Evolution Mining. Bijkomend wordt de volledige goudproductie van de mijn tot 2027 verkocht aan Evolution, dat ook 30 % van de koper- en zilveroutput zal ontvangen. Beide bedrijven zullen de mijn ook verder ontwikkelen. Glencore ontvangt daarvoor 880 miljoen Australische dollar (AUD; 670 miljoen USD).
Op dit moment bedraagt de verhouding tussen schuld en ebitda nog 2,9. Dat moet op het einde van het jaar dalen naar twee. De hoogte van de kasstromen hangt sterk af van de evolutie van de grondstoffenprijzen. In de eerste jaarhelft bedroeg de operationele kasstroom 2,8 miljard USD, ongeveer een vijfde minder dan een jaar eerder. De vrije kasstroom zal dit jaar rond 4,5 miljard USD uitkomen. Glencore ziet zelfs opnieuw ruimte voor een dividend vanaf 2017, als de raad van bestuur ermee instemt.
Conclusie
Na een desastreus 2015 voor Glencore was de operationele prestatie in de eerste jaarhelft al een stuk beter. De tweede jaarhelft kondigt zich nog beter aan en ook de schuldafbouw ligt op schema. Bovendien is er opnieuw uitzicht op een dividend in 2017 en is het aandeel tegen 0,8 keer de boekwaarde niet duur. We zien elke correctie als een koopkans voor de lange termijn.
Advies : koopwaardig
Risico : gemiddeld
Rating : 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier