GLAXO-WELLCOME. Spanning rond benoemingen en afdankingen
In de Belgische dochtermaatschappijen van de Britse farmaceutische bedrijven Glaxo en Wellcome wordt dezer dagen met spanning uitgekeken naar de beslissingen die de Board vanuit Engeland zal nemen. Per 1 mei eerstkomend moet de nieuwe struktuur Glaxo-Wellcome een feit zijn en dat gaat uiteraard gepaard met een reeks benoemingen en afdankingen.
Glaxo en Wellcome tekenen voor de grootste fusie uit de farmageschiedenis. De kombinatie zal tekenen voor ruim 5 procent van de totale farmaceutische markt. Vorige woensdag zei Glaxo’s topmanager Sir Richard Sykes op CNN dat zijn nieuwe groep, waartoe sinds kort ook het Amerikaanse Affymax (een topresearchbedrijf uit Silicon Valley) behoort, “binnen de kortste keren streeft naar tien procent van de wereldmarkt”. In België stelt Glaxo om en bij de 240 mensen tewerk, terwijl Wellcome (hoofdkwartier in Erembodegem) tekent voor zowat 120 jobs. Volgens Jean-François Coosemans, topman van Wellcome in de Benelux, is het evident dat er bepaalde jobs zullen sneuvelen. “Maar de schade zal althans hier in België meevallen, ” zegt Coosemans. “Hoeveel jobs er geschrapt worden, wordt beslist vanuit het hoofdkwartier in Engeland. In het plan dat Glaxo Belgium en Wellcome Belgium gezamenlijk opgesteld hebben, pleiten we voor een maximale tewerkstelling. “
Via de internationale pers raakte eerder bekend dat de megafusie zou leiden naar de schrapping van zo’n 10.000 jobs wereldwijd. Volgens Jean-François Coosemans zullen echter vooral de O&O-afdelingen daarvan de gevolgen dragen. Glaxo opende zopas een researchcentrum “van de eenentwintigste eeuw” ten noorden van Londen. In België doen zowel Wellcome als Glaxo met een eerder beperkte staf aan klinische research. “Maar ik verwacht niet dat er hier afgedankt wordt, ” zegt Coosemans. “Ik ben over het algemeen positief ingesteld voor België. Hier zal 1 + 1 dus nog altijd 2 kunnen zijn. In bepaalde gevallen voorzie ik zelfs personeelsuitbreiding. Ik denk meer bepaald aan de distributie. In België deed Glaxo hiervoor een beroep op een derde maatschappij (Qualiphar nvdr), terwijl Wellcome dat zelf organizeerde en over een zekere kennis terzake beschikte. Nu Glaxo en Wellcome samengaan, heeft dat dus ook gevolgen voor de distributie in België die voortaan in eigen beheer georganizeerd zal worden. “
De aparte organizatorische struktuur van Glaxo en Wellcome zorgt ook voor het nodige denkwerk op hoger niveau. Zo had Glaxo geen Benelux-struktuur as such, terwijl Wellcome er wel één heeft. In de Glaxo-filozofie wordt er traditioneel gemikt op decentralizatie per land. Wie de nieuwe topman wordt van de Belgische poot van Glaxo-Wellcome is bij het ter perse gaan van dit blad niet bekend. Maar er is een sterk vermoeden dat dokter Alain De Wever, die nu Glaxo België met bravoure leidt, de nieuwe sterke man wordt. Jean-François Coosemans van Wellcome is pensioengerechtigd.
ALAIN DE WEVER Nieuwe topman van Glaxo-Wellcome in België ?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier