‘Gids in het moderniseringsproces’
Jean-Pierre Waeytens is gepokt en gemazeld in de Bouwunie. Op één uitzondering na, doorliep hij er zijn hele professionele traject. Hij begon als sociaal-fiscaal adviseur, en groeide door tot hij in 2006 secretaris-generaal werd. Ongeveer een jaar geleden nam hij de taak van gedelegeerd bestuurder op.
Welke zaken zijn het voorbije jaar het meest in het oog gesprongen?
JEAN-PIERRE WAEYTENS. “Het grote voordeel is dat de Bouwunie vertrouwd terrein is. Ik wist waar we voor stonden, kende de uitdagingen en de valkuilen. Ik hoefde me dus niet in te werken. Hét grote verschil is dat je als gedelegeerd bestuurder plots de eindverantwoordelijkheid draagt. Je moet heel wat delegeren. Meer dan verwacht, eerlijk gezegd. Automatisch creëert dat een grote afhankelijkheid van je medewerkers. Zij zijn echte vertrouwenspersonen.
“Als secretaris-generaal was ik de woordvoerder voor de sociale partners. In enkele dossiers was ik ook het aanspreekpunt. Van dat laatste heb ik noodgedwongen afstand moeten nemen. Maar het is ook geweldig dat ik in mijn positie een globaal overzicht op de sector krijg. Het stelt me bovendien in staat onze branche te begeleiden in een moderniseringsproces, wat een grote uitdaging is.”
De bouw staat niet bekend als een makkelijke sector.
WAEYTENS. “Tussen 2012 en 2017 zijn 20.000 arbeidsplaatsen in de bouw verloren gegaan. Er is ook het probleem van buitenlandse arbeidskrachten, die hier aan de slag kunnen dankzij de Europese Unie. Het is geen probleem van vraag en aanbod. We kunnen die arbeidskrachten goed gebruiken. We vrezen evenwel deloyale concurrentie. Ze werken soms onder de prijs, sommigen zelfs tegen dumpingprijzen, waardoor de hele sector ontwricht geraakt. Die zaken maken mijn werk niet gemakkelijker, maar dat wist ik natuurlijk voor ik eraan begon. ( lacht)”
Onze sector moet ook aan zijn imago werken. De bouw wordt nog als saai en oubollig gepercipieerd
Wat wilt u over enkele jaren verwezenlijkt hebben?
WAEYTENS. “Tewerkstelling wordt dé grote uitdaging. Er zal geen tekort aan werk zijn, maar waar zal de sector de geschikte mensen vinden? Ook de integratie van moderne technieken is een draak van een uitdaging. De sector moet ook aan zijn imago werken. De bouw wordt nog als saai en oubollig gepercipieerd. Dat staat dan weer rechtstreeks in verband met het tewerkstellingsprobleem.”
Mirakeloplossingen zijn er wellicht niet, maar hoe denkt u die juiste profielen aan te trekken?
WAEYTENS. “Een van de mogelijkheden is freelancewerk in de bouw mogelijk te maken. We hebben dat idee opgenomen in ons verkiezingsmemorandum. Freelancewerk is voor onze sector een manier om aansluiting te vinden bij eigentijdse vormen van samenwerking. Er is bovendien een groot voordeel aan verbonden: je ondergraaft de mogelijkheid van schijnzelfstandigheid, wat toch nog altijd een belangrijke bekommernis is.”
Jean-Pierre Waeytens
Is: gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie
Vrije tijd: wandelen in de bergen en paardrijden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier