Gezond zakenlunchen

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Veel zitten, veel vergaderen, weinig tijd om te sporten en tussendoor nog veelvuldig tafelen. Dat kan alleen maar gewichtsproblemen opleveren, lijkt het. Ook buiten het werk gaan we steeds vaker op restaurant. Helaas zijn veel restaurantmenu’s rijk aan calorieën en verzadigde vetten (gegratineerd, in bladerdeeg, met een roomsausje …) terwijl je de groenten soms op je bord moet zoeken. Thuisblijven of zelf boterhammetjes meenemen naar het werk, is niet altijd mogelijk. Wat wel kan, is uitkijken wat je bestelt op restaurant. Je kan dat zelf doen, of die keuze aan anderen overlaten.

De Partenaziekenfondsen ondernamen actie en stelden onlangs een netwerk van restaurants voor die het hele jaar door een evenwichtig, lekker en zelfs gastronomisch menu aanbieden. U vindt de lijst van deze restaurants op www.restoge-zond.be. Om op die lijst te kunnen komen, moeten de menu’s goedgekeurd worden door de diëtistenverenigingen (voor Vlaanderen: de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten) op basis van een voedingscharter opgesteld door de Belgische Cardiologische Liga (www.cardiologischeliga.be). Leden van de Partenaziekenfondsen kunnen daarenboven gezondheidspunten verzamelen en met die punten gezondheidsmenu’s verdienen.Het voedingshandvest van de Cardiologische Liga omvat criteria waaraan de ingrediënten binnen de verschillende voedingsgroepen (brood en aardappelen, vlees, melkproducten …) moeten voldoen. Neem nu brood: als je keuze hebt, neem dan steeds volkoren of bruin brood. Gekookte aardappelen genieten de voorkeur boven gefrituurde, gepureerde of gebakken exemplaren. Neem je rijst of pasta, vraag dan of ze volkorenproducten serveren: dat is geen absolute vereiste, maar wel een pluspunt. Voor fruit en groenten geldt: hoe meer hoe beter. Ze creëren volume, stillen de honger en bevatten weinig calorieën. De menu’s van Restogezond moeten minstens 250 gram fruit en/of groenten bevatten, in eetbaar gewicht.

Wat vlees betreft, kan alles behalve schapenvlees (te vet), gehakt (uitgezonderd filet américain pur) en orgaanvlees (te veel cholesterol). Wild is dan weer interessant qua vetsamenstelling. Voor alle vlees geldt: wees er zuinig mee en snijd zichtbare vetrandjes weg. Alle gevogelte kan. Vis, schaal- en schelpdieren worden sterk aanbevolen. Er wordt één voorbehoud gemaakt voor gerookte vis, omdat die veel zout bevat. Kies ook niet te vaak eiergerechten (omelet, flan …) omdat eigeel cholesterolrijk is. Vegetarische menu’s zijn prima: ze bevatten doorgaans voldoende groenten, maar hoed je toch hier voor gefrituurde of gepaneerde bereidingen. Vermijd kaasschotels; magere kaas kan natuurlijk wel. Alcoholische dranken worden niet aangemoedigd in de Restogezondmenu’s.

Naast de richtlijnen die gelden voor ieder type gerecht, moeten de menu’s ook evenwichtig samengesteld zijn. In de praktijk zijn volgende adviezen interessant:

Voorgerecht: geef de voorkeur aan bereidingen op basis van rauwe of bereide groenten, warme of koude soep, carpaccio, groentepuree of salades.

Hoofdgerecht: let op het gewicht van het vlees in zoverre dat mogelijk is. Zorg voor voldoende groenten (afhankelijk van het voorgerecht in vice versa) en vergeet de bronnen van complexe koolhydraten niet (pasta, rijst enzovoort). Vermijd vette sauzen (genre hollandaise, bearnaise, mayonaise, roomsauzen …) en gefrituurde producten. Wees zuinig met zout.

Dessert: fruit geniet de voorkeur. Neem liever sorbet dan roomijs. Vermijd gebakjes en meer algemeen boter en room.

hoofdredacteur bodytalk

Marleen.finoulst@bodytalk.be

www.restogezond.be

www.cardiologischeliga.be

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content