Gezinnen betalen volgend jaar 120 euro extra nettarieven voor stroom, nog duurder voor bedrijven
Een Vlaams gezin met een gemiddeld stroomverbruik gaat volgend jaar veel meer voor elektriciteit moeten betalen. De nettarieven stijgen immers met een derde, of 120 euro extra per jaar. Dat laat de Vlaamse energieregulator VREG weten. Ook voor aardgas stijgen de nettarieven, met 6 procent of 15 euro extra per jaar.
Concreet betaalt een gezin met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kilowatt gemiddeld 483 euro aan nettarieven in 2025. Dat is het hoogste cijfer sinds 2019. Tussen de verschillende distributienetgebieden zijn er wel enkele verschillen: de laagste tarieven gelden voor Fluvius Midden-Vlaanderen (436 euro), de duurste in het gebied van Fluvius West (537 euro). Fluvius West bedient vooral de Westhoek.
Concreet betaalt een gezin met een aardgasverbruik van 17.000 kWh per jaar in 2025 260 euro aan nettarieven: het hoogste bedrag sinds 2018. Dat ook de nettarieven voor aardgas stijgen is best opvallend. De VREG had voor gas immers het toegelaten inkomen voor de netbeheerders – dat is het maximumbedrag dat de netbeheerders mogen ontvangen uit de distributie – laten zakken. Maar omdat we steeds minder aardgas verbruiken, stijgt wel de kost per eenheid.
De distributienettarieven die de VREG goedkeurt, zijn de tarieven om elektriciteit en aardgas tot aan de voordeur te brengen. Ze dekken de kosten die netbeheerder Fluvius maakt voor de aanleg en het onderhoud van de distributienetten. Ze dekken ook de transmissiekosten die Fluvius aan hoogspanningsnetbeheerder Elia betaalt.
Miljardeninvesteringen
De sterke stijging van de tarieven in 2025 heeft vooral te maken met een forse toename van de transmissienettarieven. Die nemen toe met 80 procent. Van de 120 euro extra aan tarieven volgend jaar is 45 euro te wijten aan hogere transmissienettarieven. Dat komt omdat Elia voor zware miljardeninvesteringen staat, onder meer in de nieuwe hoogspanningslijnen Ventilus en Boucle-du-Hainaut. De kosten voor het energie-eiland dat voor de kust in de Noordzee moet verschijnen, zitten zelfs nog maar deels in de nieuwe tarieven.
Ook de hogere rentes op de financiële markten en noodzakelijke investeringen in het distributienet leiden tot de stijging. Bovendien valt de vergoeding weg uit de Vlaamse begroting voor de kosten die de distributienetbeheerders maken voor de opkoop van groenestroomcertificaten aan minimumsteun.
Niet alleen gezinnen betalen hogere nettarieven, dat geldt ook voor de bedrijven. Een kmo op laagspanning met een elektriciteitsverbruik van 30 MWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 15 kW betaalt 654 euro of 33 procent meer nettarieven in 2025. Een kmo met een aardgasverbruik van 116.280 kWh per jaar betaalt 51 euro of 5 procent meer.
De nettarieven voor bedrijven op middenspanning stijgen met 39 procent. In 2025 betaalt een bedrijf met een elektriciteitsverbruik van 160 MWh per jaar, een toegangsvermogen van 95 kVA en maandpieken van gemiddeld 70 kW gemiddeld 2.428 euro extra aan nettarieven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier