GEYBELS. HET ECHTE IJSBOERKE
Recessie ? Omzetdaling ? Daar hebben ze bij ambachtelijk ijsproducent Geybels in geen kwarteeuw van gehoord.
In het atelier van de NV Geybels giet een werknemer warme, vloeiende chocolade op een ijstaart. Het veelsoortige materiaal werkt verwarrend, maar toch is Geybels in de eerste plaats een ijsproducent. “Echt roomijs, met echte chocolade, koffie of aardbeien. Zonder kleur- en smaakstoffen, ” beklemtoont uitbater Henri Vandermeiren meteen.
Geybels, aan de Oude Bareellei in Merksem, is één van die typisch Vlaamse zaken die weinig spectaculair ogen, maar hoog kwalitatief werk leveren. De bloeiende KMO met tien werknemers haalde vorig jaar een omzet van 20 miljoen frank. Reklame is niet aan Henri Vandermeiren besteed. De referenties kunnen nochtans tellen. IJstaarten maakt Geybels “voor vier tot 1500 personen” : de verjaardagstaart voor 20 jaar Makro (voor de 1500 werknemers) werd door Geybels geleverd. Ook Monsanto en Alcatel Bell smullen van het ijs uit Merksem. De catering van GB of Country Grill bestelt bij Geybels. De feesttaart voor Walters Verjaardagshow op VTM werd door Henri Vandermeiren gemaakt. “VTM is niet meteen een goede klant. Maar als stunt is het altijd meegenomen. Dat is schone reklame voor ons. “
De NV Geybels werd in 1921 opgericht. Henri Vandermeiren nam de zaak in 1969 over. Toen al was ze synoniem voor kwaliteitsvol en ambachtelijk ijs, maar Vandermeiren breidt de zaak uit. Wat vroeger bekend stond als ‘t Gangeske, is nu een flink uit de kluiten gewassen zaak, ijssalon inkluis. Wettelijk zijn 9 % vetstoffen in ijs verplicht ; Geybels steekt er 11,5 % in, wat de smaak verzacht. In konsumptie-ijs wordt lucht gepompt, om het volume kunstmatig te vergroten. Bij Geybels gebeurt dat niet. Het arbeidsintensieve procédé maakt wel dat het ijs tot vier keer duurder is dan konsumptie-ijs. Het gamma is uitgebreid : 30 smaken ijs, 17 soorten sorbet. Voor suikerzieken is er de speciale diabetesmokka. “Light ? Dat hebben wij niet nodig. Onze kwaliteit is goed, we moeten niets veranderen. “
Vinden van geschikt personeel is geen probleem, klanten evenmin. Toch gaat zoon Patrick op prospektie, voornamelijk bij traiteurs, tavernes en bedrijven. Zij zorgen voor 50 % van de omzet, het partikuliere verbruik maakt de andere helft. Een daling van de vraag heeft Henri Vandermeiren de voorbije kwarteeuw nooit gemerkt. Maar de NV Geybels is dan ook maximaal flexibel. “We zijn 365 dagen per jaar open. Maandag zijn we dicht, maar leveren doen we wél. “
HENRI VANDERMEIREN (GEYBELS)Maximaal flexibel : 365 dagen per jaar open.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier