Getouwtrek om Seghers-restanten

Willy Van Damme medewerker Trends

De laatste resten van het imperium van Hendrik Seghers worden dezer dagen opgeruimd. Om de gedagvaarde softwaredochter Bizibit ontstaat alsnog een felle strijd.

Het lang verwachte faillissement van de Verenigde Malderse Compagnie ( VMC) blijkt uiteindelijk niet het resultaat te zijn van een actie van de KBC, die eerder tot dagvaarding overging. Het is Eurodiesel, ooit een dochter uit de groep, die de groep in faillissement dagvaardde en die met 3,96 miljoen euro de belangrijkste individuele schuldeiser is. De VMC werd ook bij verstek in faillissement gezet, hoewel het bedrijf nog de dag voordien telefonisch gewaarschuwd was.

In totaal bedragen de schulden een stevige 20 miljoen euro, waarvan 131.000 euro bij KBC, 2,2 miljoen bij Bank Degroof, 2,7 miljoen bij Mercator, 706.000 bij Lessius, 2 miljoen bij het Nederlandse Alpinvest en 1,6 miljoen bij Bizibit. Activa lijken er amper te zijn.

Bij Bizibit, de softwaredochter van de groep, lijkt de ontknoping erg nabij. Onder het personeel is een fikse ruzie ontstaan over het voortbestaan van het bedrijf. Onlangs dagvaardde een leverancier, het Antwerpse Unipartners, het bedrijf. Walter Van den Eynde van Unipartners: “Wij hebben ingestemd met het gerechtelijk akkoord, maar tot op heden blijken zij hun beloften rond dat herstelplan niet na te komen. Ze gingen 40 % van de schulden betalen, maar we hebben daar maar een fractie van gezien. Bovendien worden recente schulden ook niet meer betaald. Om die reden hebben we ze gedagvaard.” Bizibit ontkent dit.

Geforceerd faillissement

Bij Bizibit werd als onderdeel van het gerechtelijk akkoord de Nederlander Peter Schaminée als algemeen directeur aangetrokken. Die ging vers kapitaal binnenbrengen, maar dat is nog niet gebeurd. Een van de redenen, stelt het management, is de houding van de RSZ. Die kan zich niet vinden in het akkoord en eiste zijn 1,86 miljoen euro aan uitstaande schuld via een dagvaarding op. Dat zou het faillissement betekenen. Het gerechtelijk akkoord loopt nog tot maart 2005.

Seghers en Schaminée proberen nu via een achterpoortje alsnog een uitweg uit die impasse rond de RSZ te vinden. Zo wordt Unipartners ook de pas afgesneden. Een buitenlandse sectorgenoot zou een bod op een gedeelte van de activa uitbrengen. Daarmee kunnen de schulden gedelgd worden en blijft Hendrik Seghers alleen nog als kleine aandeelhouder over. Die mogelijke overnemer zou het softwarehuis Axias zijn, waar Schaminée tot begin dit jaar nog manager was. Axias heeft ook een vestiging in Deurne, die geregeld samenwerkt met Bizibit.

Voor de groep rond Seghers is het initiatief van Unipartners echter niets anders dan een verdoken poging om het bedrijf in een faillissement te duwen, zodat een overnemer het voor een prikje kan overnemen. Die overnemer zou dan Saga Consulting uit Zelzate zijn. Die wordt door de tegenstanders als onvoldoende solvabel afgeschilderd. Unipartners ontkent die plannen ten stelligste. “Wij verdedigen gewoon onze financiële belangen. Stellen dat Saga niet solvabel zou zijn, klopt niet. Zij zijn een klant van ons en wij kijken wel uit met wie we zakendoen. Bovendien heeft Axias zelf nagenoeg geen eigen vermogen,” aldus Van den Eynde.

Ook Saga ontkent op een faillissement te speculeren. “Wij zijn benaderd door een aantal personeelsleden die ons kenden van vroeger om te zien of wij de zaak via een overname konden redden. Bovendien hebben wij voor deze plannen ook de uitdrukkelijke steun van onze banken. Samen hebben wij een goede productmix en vandaar onze interesse. Wij hebben laten weten dat wij een bod willen doen en wachten op een antwoord,” stelt Etienne Schreurs van Saga.

Willy Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content