Geslaagde metamorfose

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Het chemiebedrijf Solvay heeft vorig jaar een grondige gedaanteverwisseling ondergaan. Ondanks de hectiek, genereerde geen enkel Brussels bedrijf zoveel winst.

Het huis Solvay kreeg vorig jaar een ‘ex-treme makeover’ als gevolg van de overname van zijn Franse sectorgenoot Rhodia. Ter herinnering: Solvay kocht Rhodia in april vorig jaar voor 3,4 miljard euro, en financierde die operatie met de opbrengst van de verkoop van zijn farmadivisie een jaar eerder. Dankzij die overname ontpopte het lang als wat sloom en saai bekendstaande Solvay zich tot een meer aantrekkelijke Europese chemiegrootmacht met zo-wat 30.000 werknemers. In Europa is Solvay nu het nummer zeven, en wereldwijd het nummer 15. De integratie van Rhodia is nog volop aan de gang. De sa-mensmelting moet een jaarlijkse besparing van 250 miljoen euro opleveren.

De acquisitie van Rhodia legt Solvay geen windeieren. De omzet en kasstroom schoten de hoogte in, en Rhodia stelpte het bloeden bij de groepskasstroom, te wijten aan de cyclische activiteiten in vinyl in Europa en in polyamiden. De nettowinst leed dan weer onder eenmalige posten als gevolg van de overname. In 2010 katapulteerde de opbrengst van de lucratieve verkoop van de farmadivisie, voor 4,5 miljard, de winst de hoogte in.

De tot vorig jaar in onze contreien onbekende bruid Rhodia geeft intussen stilaan haar geheimen prijs. Dankzij Rhodia is het productengamma van Solvay een stuk ruimer geworden en staat de groep veel sterker in groeimarkten als China. Ook het aandeel staat sinds de overname van Rhodia meer in de schijnwerpers. In de eerste helft van 2011 was het zelfs het best presterende aandeel in de Bel20.

Wissels aan de top

Naast de overname van Rhodia zijn er ook heel wat wijzigingen in het organigram. Voorzitter Aloïs Michielsen wordt volgende maand opgevolgd door Nicolas Boël, een hoog aangeschreven telg uit de Solvay-dynastie. Maar de grootste verandering is ongetwijfeld de benoeming van Jean-Pierre Clamadieu, de topman van Rhodia, tot CEO van de hele groep. Clamadieu neemt na de algemene vergadering van mei de fakkel een jaar eerder dan gepland over van Christian Jourquin, de architect van het nieuwe Solvay. Algemeen wordt verwacht dat Clamadieu het venster van Solvay naar de wereld verder zal opengooien. Clamadieu heeft geruime tijd gewerkt in Brazilië, en heeft een zwak voor het land. Bovendien wil hij graag de activiteiten in India uitbreiden. Dat Clamadieu, die Rhodia uit het slop haalde, de fusiegroep nog aanzienlijk meer zal stroomlijnen, staat in de sterren geschreven.

Solvay blijft intussen een sterkhouder van het Brusselse bedrijfsleven. Al scheelde het hooguit enkele honderden meters of de groep was uit de Brusselse top verdwenen. Het hoofdkwartier werd vorig jaar versast van Elsene naar de wat spartaans ogende site in Neder-over-Heembeek, nabij de Brusselse buitenring en de gewestgrens.

BERT LAUWERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content