GERARD EN GÉRARD. Gimv en Generale Maatschappij

Gerard Van Acker van de Gimv en Gérard Mestrallet van Generale Maatschappij schuiven wat dichter bij mekaar. De Gimv wil in de volgende maanden haar (verhoogde) kapitaal voor 15 procent opengooien voor institutionele beleggers, nadien, in een tweede faze, wordt een introduktie ter beurze niet uitgesloten. Vandaag bedraagt het kapitaal 4,1 miljard frank en het eigen vermogen 9,8 miljard. De (staats)-Gimv wordt, spijtig voor de puristen (zoals wij), een kristallizeringspunt voor een Generale Maatschappij van Vlaanderen, een Public Private Partnership.

Alle vergelijkingen lopen mank. Toch slaat de Gimv de weg in van de (Nederlandse) Nationale Investeringsbank (Nib) die voor 51 % de staat als eigenaar heeft en voor 49 % de banken en het publiek.

Die andere grotere Vlaamse investeringsmaatschappij, Ackermans & van Haaren is eerder een nichespeler (natte bouw, distributie, media), de Gimv tast een brede waaier van mogelijke participaties af. De portefeuille van de Gimv zal meer roteren. Verkoopt de Gimv in die kontekst pakketten van Barco aan (bijvoorbeeld Franse) referentie-aandeelhouders ? Neen, antwoordt voorzitter Raynier van Outryve : “Wij hebben een meer Angelsaksische houding dan de traditionele belgo-franse holdings. Als wij verkopen, is het prioritair en haast exclusief via de beurs. Wij willen de kleine aandeelhouder betrekken bij onze participaties, niet de referentie-aandeelhouders van het Franse type. “

Wie worden de institutionelen van de Gimv ? De Nib ? Het kunnen ook Aziatische investeerders zijn. Gerard Van Acker is net terug uit het Verre Oosten en hoorde daar belangstelling uiten voor de Vlaamse investeringsmaatschappij.

Het beleid van de Gimv is vandaag georganizeerd als dat van een bank (bankprotokol) : Raynier van Outryve presideert een toezichtsraad en Gerard Van Acker voert, als voorzitter van het managementkomitee, het dagelijkse beleid. De Gimv denkt niet aan een snelle aanwerving van meer stafmedewerkers. Via netwerking met bestaande en nieuwe internationale partners zal de expertise opgedreven worden en de stafmedewerkers dienen zich te specializeren.

De Gimv werd een Gimv Groep en is vandaag opnieuw een afgeslankte Gimv, na de ontbundeling van Gimvindus, de Vlaamse Milieuholding en de Limburgse belangen. Over de volgende drie jaar wil zij 5 miljard frank investeren.

HET MANAGEMENTKOMITEE, VOORZITTER GERARD VAN ACKER (r. vooraan) Gimv heeft de beleidsstruktuur van een bank : een toezichtsraad en een managementkomitee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content