Gepensioneerden willen dat bijverdienen minder wordt belast

© Getty
Alain Mouton

Gepensioneerden die bijklussen, pleiten voor een apart statuut, zoals dat onder meer bestaat voor werkende studenten. 83,5 procent onder hen wil ook dat bijverdienen minder wordt belast. Dat leert een onderzoek van Nestor, het uitzendbureau gespecialiseerd in het plaatsen van gepensioneerden en zestigplussers.

Werken moet lonen, verkondigen veel politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen. Maar dat blijkt niet altijd het geval, vinden gepensioneerden die bijklussen. Een onderzoek van het uitzendkantoor Nestor bij die groep leert dat 83,5 procent wil dat bijverdienen tijdens het pensioen minder wordt belast. Ze vinden dat ze al voldoende belastingen betaald hebben tijdens hun loopbaan en wijzen op hun pensioen, dat vaak te laag is om rond te komen. Via een gewone bijverdienste houden ze nu te weinig over, terwijl een lagere belastingdruk gepensioneerden nog meer zou motiveren om te blijven werken. Ze zouden zo zelfs mee een oplossing kunnen zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt, geven de gepensioneerden zelf aan.

Een van de oplossingen die werkende gepensioneerden voorstellen, is een apart statuut voor werkende gepensioneerden, zoals dat bijvoorbeeld bestaat voor werkende studenten. Negen op de tien gepensioneerden (90,6%) zijn voorstander van zo’n nieuw statuut. Ze zien alleen maar voordelen. Een voordeligere fiscaliteit (78,3%) staat met stip op één, gevolgd door een vereenvoudigde administratie om wettelijk in orde te zijn als werkende pensioneerde (40,2%). Maar een speciaal statuut zou volgens drie op de tien gepensioneerden (28,3%) de regels op de werkvloer ook kunnen helpen afbakenen, zoals het bepalen van de werktijden, de functies, lonen, contracten, verzekeringen en extralegale voordelen.

Nuttig bezig blijven

Wie bijklust na zijn pensioen, doet dat om diverse redenen. Het financiële aspect wordt als voornaamste drijfveer opgegeven (36,7%), terwijl 22,9 procent van de bevraagden maatschappelijk relevant wil blijven en 21,5 procent nuttig bezig wil blijven.

Dat vertaalt zich ook in de manier van bijverdienen. Hoofdzakelijk gebeurt dat via flexiwerk (55,9%), maar Vlaamse gepensioneerden gaan ook aan de slag als arbeider of bediende (27,7%), vrijwilliger (16,9%) of als zelfstandige (12,5%). Een kwart verdient één dag per week bij. Vier op de tien werken twee dagen per week, terwijl één op de vijf gepensioneerden nog drie dagen per week bijklussen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content