GENT GAAT SOLIDAIR

Tweehonderd bedrijven in het Gentse sensibiliseren evenveel laaggeschoolde werknemers. Samen-Werkt vormt de motor voor een moeilijk arbeidssegment.

Langharig, werkschuw tuig? “Het is cru gesteld, maar dat idee leeft bij sommige werkgevers. Met Samen-Werkt willen we alvast de vooroordelen bij de werkgevers wegwerken. En voor de werknemer komt het er in de eerste plaats niet op aan een arbeidscontract te krijgen, maar wel om het zelfvertrouwen te herstellen.” Ann De Cuyper van het Lokaal Werkgelegenheidsbureau van de Stad Gent zag tijdens de tweede editie van Samen-Werkt in juni dit jaar het aantal bedrijven groeien naar 200. Samen-Werkt was een twee weken durende actie van onder meer de Gom Oost-Vlaanderen, de Kamer van Koophandel en Nijverheid Gent-Eeklo, het NCMV, de VDAB en de vakbonden. De bedrijven krijgen via de actie Samen-Werkt twee weken een stagiair. Het gaat om laaggeschoolden, die al geruime tijd van de werkvloer verdwenen zijn. “Een langdurige uitschakeling uit het arbeidsproces kan bij laaggeschoolde werkzoekenden vervreemding ten opzichte van de arbeidsmarkt tot gevolg hebben,” leert het Lokaal Werkgelegenheidsbureau. “De stage geeft hen soms weer het klein beetje zelfvertrouwen, nodig om opnieuw de stap naar de arbeidsmarkt of een verdere opleiding te zetten.” In 1997 namen 140 Gentse firma’s deel aan de actie, die uiteindelijk “tientallen” stagiairs vast in dienst namen. Toch wel verrassend dit jaar: er waren meer bedrijven (200) dan kandidaat-stagiairs.

Het bedrijf nv Gia Cataro uit Sint-Amandsberg maakt alvast een positieve balans. “In juli hebben we één van de mensen vast aangenomen,” aldus Dirk Goossens, diensthoofd veiligheid en kwaliteit. “Hij loopt proef in deze drukke vakantiemaanden.”

Gia Cataro is gespecialiseerd in industriële reiniging. “Zwaar en vuil werk,” verduidelijkt Goossens. “Van vloerreiniging, via het poetsen van gesloten ruimtes (silo’s, tanks), tot het ontvetten en ontstoffen van machines.” Klanten zijn onder meer Carestel, Sidmar, Vamo Mills, of Volvo Trucks. “We zijn voortdurend op zoek naar goed personeel. De werknemers motiveren is moeilijk, afwezigheden zijn schering en inslag.” Samen-Werkt selecteerde stagiair Pedro Erevbenagie, een Nigeriaan. “Hij is heel bereidwillig en gemotiveerd. De minpunten zijn onder meer de talenkennis. Niet voor Gia Cataro, maar voor klanten vormt dat vaak een probleem. Zij zijn niet altijd bereid om daar flexibel mee om te gaan.” De 120 werknemers van het familiebedrijf, in 1987 gesticht door Xavier Laloux, haalden vorig jaar een omzet van 200 miljoen frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content