GENK. TOEN WAREN ER NOG TIEN

Limburg haalde totnogtoe elf Japanse bedrijven binnen. Maar ze brengen het er niet allemaal even goed vanaf. Terwijl Amano Electronics Europe miljoenenorders binnenrijft, houdt Muratec het nagenoeg voor bekeken.

Ze zijn nog met tien, de Japanse bedrijven in Limburg. De Genkse producent van faxtoestellen Muratec, onderdeel van de Japanse groep Murata Machinery met hoofdzetel in Kyota, ligt zo goed als stil. Vorig jaar werkten er nog 64 mensen, maar het bedrijf diende de voorbije jaren forse verliezen te inkasseren. De droom uit 1989 is nooit gerealizeerd. Nochtans leek het allemaal even heel mooi.

De produktie begon in 1991, nadat toenmalig Ekonomieminister Norbert De Batselier (SP) een expansiesteun van 76 miljoen frank had toegekend voor een investering van 363 miljoen frank. Muratec zou, na verloop van tijd, maandelijks 15.000 faxtoestellen fabrikeren, goed voor een jaaromzet van 2 miljard frank en een tewerkstelling van 250 mensen.

Die cijfers zijn echter nooit gehaald. In het eerste boekjaar bedroegen de aanloopverliezen al 77 miljoen frank, in 1993 keken de Japanners op tegen een verlies van 176 miljoen frank op 607 miljoen frank omzet, in 1994 werden ze zelfs gekonfronteerd met 223 miljoen frank verlies op 539 miljoen frank omzet. Voor de 64 nog resterende werknemers is nu een ontslagregeling uitgewerkt. In de bedrijfsgebouwen zou alsnog een servicecentrum voor faxtoestellen worden ingeplant.

Heel anders is het verhaal van de Genkse kollega nv Amano Electronics Europe, onderdeel van het Japanse Amano Electronics. Amano rijfde zopas nog een order van 60 miljoen frank binnen voor het plaatsen van 400 parkeerautomaten in de Turkse hoofdstad Istanbul.

Amano begon in 1989 het jaar waarin Muratec tot de Limburgse inplanting besliste met de produktie van tijdregistratiesystemen voor personeelsadministratie. Al vlug ontwikkelden de Genkse ingenieurs eigen produkten, onder meer voor het beheer van parkeerplaatsen. Istanbul liet zich verleiden door het Amano-systeem voor het zogenoemde on street parkeren, waarbij bestuurders aan een centrale betaalterminal een ticket moeten nemen om achter de voorruit te plaatsen. In Vlaanderen installeerde Amano al 140 van dergelijke systemen. Amano haalde vorig boekjaar met 80 werknemers 2,5 miljoen winst (voor belastingen) op 385 miljoen frank omzet. Volgens het moederbedrijf een knappe prestatie, temeer daar het Genkse bedrijf worstelt met een sterke… yen.

AMANO ELECTRONICS EUROPEVlaams-Japanse technologie voor Turkije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content