GENERALE/SUEZ

En het Belgisch belang.

Gérard Mestrallet, voorzitter in spe van de gefuseerde groep Suez-Lyonnaise, spreekt sussende taal. De fusie tussen Suez en Lyonnaise des Eaux zal geen negatieve gevolgen hebben voor kleindochter (via de Generale Maatschappij) Tractebel. “Noem mij één voorbeeld van een beslissing die tegen het belang van België in is genomen de voorbije acht jaar ?” zo citeerde De Morgen hem verleden week. Enkele feiten, er zijn er meer.

GENERALE BANK. Na de overname van de Generale Maatschappij werd de internationale expansie van de Generale Bank afgeblokt. G-Bank moest zich beperken tot de Benelux (een toekomstperspectief voor Tractebel ?). Suez-dochter Indosuez (inmiddels verkocht) zou de rest van de wereld voor zich nemen. G-Bank moest haar Latijns-Amerikaanse dochter verkopen. Succesvolle kantoren in Tokio en Singapore werden gesloten (Hongkong bleef open).

CBR. In de herfst van 1993 werd Generale-dochter CBR verkocht aan de Duitse concurrent Heidelberger Zement. Voor die periode was CBR nummer negen in de cementsector aan het onderhandelen (onder meer met Heidelberger, maar ook met Ciments Français) om een fusie-operatie naar het Fortis-model tot stand te brengen. Maar Generale en Suez “wilden hun belang in CBR niet verwateren,” aldus de verbitterde CBR-topman Donald Fallon (in de Financieel-Economische Tijd). Suez had immers cash nodig om de Franse vastgoedverliezen af te betalen. Fallon moest na de overname een onafhankelijke expansiestrategie beperken.

AG. Met de Generale Bank wilde AG een partnership aangaan in de verzekeringen. De samenwerking tussen AG en de G-Bank was voor AG-topman Maurice Lippens “de ultieme test” voor de onafhankelijkheid van de Generale Maatschappij. De test was negatief.

UNION MINIERE. Op vraag van Suez moest Union Minière het bedrijf Sibeka overnemen van de Generale Maatschappij. Nochtans zijn de activiteiten van UM (zink) en Sibeka (diamant) niet echt complementair. De Generale (dus indirect Suez) incasseerde bij de operatie (het aandeel Sibeka werd tweemaal te duur betaald) een meerwaarde van 2,4 miljard. UM werd onder invloed van Suez gedwongen om de cycliciteit (de afhankelijkheid van het aandeel van sterk veranderende parameters, zoals grondstoffen) te beperken, door haar dochters Asturiennes en Union Mines te verkopen. Nochtans heeft een holding als de Generale net nut omdat ze de cycliciteit van haar dochters kan opvangen door aandelen te spreiden over verschillende sectoren.

TRACTEBEL. De groep Tractebel slaagde erin Suez op afstand te houden, maar werd wel gedwongen om het bouwconcern Immobel over te nemen van de Generale. De Tractebel-topman gaf grif toe dat deze operatie niet paste in de strategie van “zijn groep” (Tractebel), maar “de groep” (Generale-Suez). De minderheidsaandeelhouders van Tractebel betaalden mee voor deze strategie.

GENERALE. De Generale Maatschappij is zelf een “parkeerplaats voor overtollige voertuigen” (De Standaard) geworden. De Generale en haar dochters werden verplicht “afdankertjes” van de moederholding of bevriende ondernemingen over te nemen. Enkele voorbeelden : de overname van de aandelen Bouygues, Sagem, Club Med en Suez zelf. Ook de overname van BPC door de Generale Bank moet in dit kader worden bekeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content