Gemeenten kunnen belang in Fluxys en Elia opdrijven

De gemeentelijke holdings Publigas en Publi-T staan klaar om de belangen van de Franse energie-groep GDF Suez in de netwerkbeheerders Fluxys (gas) en Elia (elektriciteit) over te kopen. Financieel is zo’n overname mogelijk, maar het is nog niet zeker dat de Fransen willen verkopen, en aan wie.

GDF Suez heeft een minderheidsbelang van 24,35 procent in Elia en 38,5 procent in Fluxys. Op basis van de beurskoersen zijn die belangen 339 en 614 miljoen euro waard.

De derde Europese energierichtlijn verbiedt dat energieproducenten en -leveranciers nog veel impact hebben op netwerkuitbaters en dus wordt verwacht dat GDF Suez zijn belangen weleens van de hand kan doen. Maar het blijft afwachten of de Franse nutsgroep rechtstreeks aan de gemeentes wenst te verkopen of eerst op zoek gaat naar een derde partij. In dat laatste geval hebben de gemeenteholdings zestig dagen om hun voorkooprecht uit te oefenen, weliswaar tegen dezelfde prijs die werd bedongen met de derde partij.

Financieel is de overname zeker niet onmogelijk. Bij Intermixt, dat het secretariaat waarneemt voor Publigas en Publi-T, valt te horen dat een overbruggingskrediet geen probleem vormt. Ook indien wordt besloten het volledige pakket aan te kopen, is de vraag eerder op welke manier de financiering gebeurt. Er kan worden geopteerd om een deel van de aandelen dadelijk aan een derde partij te verkopen en een deel te financieren via schulden of een kapitaalverhoging. Francis Vermeiren, voorzitter van Publi-T: “We bereiden alles voor. Maar de ene gemeente wenst liever geen kapitaalverhoging, een andere misschien juist wel.”

Publi-T boekte in het recentste boekjaar, tot september 2008, net geen 19 miljoen euro nettowinst. Op een balanstotaal van 282,8 miljoen prijken amper 21,3 miljoen euro schulden, waarvan 16,3 miljoen een langlopende lening is. Met een eigen vermogen van 261 miljoen euro is er nog voldoende leencapaciteit, klinkt het. Vermeiren: “Dat we twee jaar geleden, toen we drie procent van de Elia-aandelen overnamen, tot een kapitaalverhoging overgingen, was een strategische keuze.”

Ook Publigas heeft indien gewenst de middelen. Het laatste boekjaar, 2009, geeft een ietwat vertekend beeld door de verkoop van Distrigas-aandelen aan het Italiaanse Eni. Daardoor schoot de jaarwinst, doorgaans iets boven de 60 miljoen euro, plots naar 1,3 miljard. Het eigen vermogen werd met bijna een half miljard versterkt tot 738,4 miljoen euro.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content