GEMEENTEKREDIET
Adieu bankenvereniging ?
Het Gemeentekrediet van België heeft overwogen om de Belgische Vereniging der Banken de rug toe te keren. Rechtstreekse aanleiding was een betwisting over de Euribor (een grotere Libor of Bibor). Euribor zal vanaf 1 januari ’99 een fixing meedelen van de rente op de interbancaire markt (de Libor is de London Interbanking Rate). Euribor is een initiatief van de Europese bankenfederatie. In een beslissende fase van Euribor werd Gemeentekrediet gedribbeld door de andere Belgische grootbanken. In het panel van de Euribor zijn drie Belgische zetels voorzien. Aanvankelijk zat de gemeentefinancier niet in het panel ondanks zijn positie als tweede grootste Belgische bank (geconsolideerd met de Luxemburgse dochter). De drie andere grootbanken staken het Gemeentekrediet voorbij. Intussen is er een compromis en worden de drie zetels bezet volgens een beurtrol. Gemeentekrediet zit in de carrousel.
De aanvaring past in een bredere context. Eerder tegenstribbelend is het Gemeentekrediet in ’93 lid geworden van de Belgische Vereniging der Banken. Bestuursvoorzitter François Narmon was pro, Luc Onclin, vice-voorzitter van het directiecomité, contra. Twee redenen lagen voor bij de bankenvereniging om het Gemeentekrediet binnen te halen : één, het Gemeentekrediet is een reus ; twee, de vereniging wou haar contributiebasis verbreden. Haar begroting draaide rond 400 miljoen frank en deze som wenste men te stabiliseren en te spreiden over meer leden. De BVB heeft momenteel 321 leden, waaronder 115 banken en 17 geassocieerde leden.
Het Gemeentekrediet heeft altijd de ambitie gehad om een tweede Generale Bank te worden. Zij vond en vindt dat de overige groten haar niet met de nodige égards behandelen. Sedert de start van de Belgo-Franse koepel Dexia (GK en Crédit local de France) is François Narmon trouwens wat beu gekeken op de Belgische financiële wereld. Hij is Europeaan. Publiekelijk en privé lucht hij zonder terughoudendheid zijn hart over de slabakkende schaalvergroting van de banken in België en bekritiseert hij het muggenziften op dat vlak van zijn confraters. Heeft het Gemeentekrediet nog een Belgische bankenfederatie nodig voor zijn toekomst, is de vraag die leeft op de directie-etage van de gemeentebank.
FRANC
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier