GEMEENTE MET DIPLOMA
Zuidwest-Vlaanderen is gestart met een pilootprojekt : “De Bedrijfsvriendelijke Gemeente”. De rest van Vlaanderen moet volgen.
Het was even drummen om, bij de lancering van het projekt De Bedrijfsvriendelijke Gemeente, alle verzamelde burgemeesters (29) én de aanwezige captains of industry samen op één foto te krijgen, maar het lukte. Als het pilootprojekt dat zopas in Kortrijk werd opgestart, ook lukt, zal projektleider Filip de Sagher (stafmedewerker van de Kortrijkse Handelskamer) alvast meer dan één bedrijfsleider dolgelukkig hebben gemaakt. Want het is, heel Vlaanderen door, overbekend : het wederzijds onbegrip tussen overheid en ondernemingen. De gemeenten hebben bevoegdheden op het vlak van vergunningen, milieubeleid, soms ook op fiskaal vlak, en komen uitgerekend op deze terreinen wel vaker in botsing met hoofdschuddende bedrijfsleiders. Het delokalizatiefenomeen zou onder meer het gevolg zijn van die manke relatie.
Filip de Sagher wil idealistisch sleutelen aan dit soort “kortsluitingen”. Bij de handelskamers van Kortrijk en Roeselare vond hij prompt een gewillig oor. Idem dito bij de 29 burgemeesters uit het arrondissement Kortrijk-Roeselare-Tielt. “Aan beide zijden is de wil aanwezig om samen te werken,” zegt de Sagher, die het terrein effende. “Burgemeesters en bedrijfsleiders hebben op bepaalde terreinen dezelfde vragen over het beleid in Brussel. Als ze samen opkomen, wordt hun stem ook gemakkelijker gehoord.”
De intentieverklaring die onlangs werd ondertekend door de betrokken partijen, betekent niets meer dan een startschot. De ondertekenaars gaan in de komende maanden hun “huiswerk” maken : bepalen welke de criteria waarover eenieder het eens kan zijn als de term ondernemersvriendelijk valt ? Daarna kan de konkrete toetsing beginnen. Een stuurgroep, samengesteld uit bedrijfsleiders en academici onder voorzitterschap van Mark Suykens ( Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), zal finaal oordelen of een gemeente beantwoordt aan de “bedrijfsvriendelijke” doelstellingen. Vooraleer het zover is, schrijven we 1997.
Mark Suykens wil het pilootprojekt in het Texas van Vlaanderen graag zien uitdeinen naar het hele Vlaamse grondgebied. De verdere europeanizering van onze samenleving doet het zogenoemde subsidiariteitsbeginsel aan belang winnen. Met andere woorden : op het eerstelijnsniveau, waar gemeenten en ondernemingen elkaar treffen, kan er heel wat worden gedaan. Wie daarvan niet overtuigd is, hoeft zich niet eens te melden.
FILIP DE SAGHER Speurtocht naar bedrijfsvriendelijke gemeenten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier