Geluk als boost voor ons bbp

Omdat het nog januari is, maak ik van de gelegenheid gebruik om u een zeer gelukkig 2014 te wensen. Dat is blijkbaar nodig, want volgens het World Happiness Report schort er behoorlijk wat aan ons geluksgevoel. België staat daarin amper op de 21ste plaats, op ruime afstand van de top vijf bestaande uit Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Nederland en Zweden. Hoe zit het met ons geluk en welke correlatie is er met de economie?

Geluk is een essentiële betrachting van zowat elk individu, als zijn basislevensvoorwaarden zijn vervuld (een dak boven het hoofd, veiligheid, voedsel, gezondheid, hygiëne, vrijheid). Geluk meet ook de maatschappelijke evolutie en zegt veel over een regio, een land of een contintent. Er is geluk als emotie (‘ik voel me gelukkig bij het schrijven van deze column’; dat is een tijdelijk gevoel) en geluk als levensvoldoening (‘ik ben gelukkig met mijn leven’; dat is een permanente staat van zijn). Geluk wordt in grote mate bepaald door het land waar men woont en niet door het aantal uren zon.

Hoe komt het dat we toch nog relatief goed scoren op de geluksbarometer? (België is pas 21ste, maar wel op 156 landen.) Ons goed en toegankelijk onderwijs, onze gezondheidszorg, de relatief hoge inkomens, de lange levensduur, het feit dat we geen oorlog hebben, een laag gevoel van corruptie, de beschikbaarheid van kwalitatief en voldoende voedsel. Maar wat ons percentage naar beneden haalt, zijn vrij fundamentele zaken: een gering vertrouwen in elkaar en in onze instellingen, een lage hulpvaardigheid en vrijgevigheid, onvoldoende sterke sociale contacten en steun, te veel mensen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen, een gebrek aan civisme en een vrij slechte psychische gezondheid van te veel mensen.

Geluk heeft ontegensprekelijk een enorme economische impact en kan het bbp een enorme boost of een forse knauw geven. Werk en werkzekerheid zijn essentiële fundamenten van geluksbeleving, omdat ze ons inkomen, eigenwaarde, mogelijkheden, sociale contacten, structuur en zin in het leven geven. Door datgene te doen waardoor we gepassioneerd zijn en waarin we uitblinken, creëren we meerwaarde en kunnen we onze identiteit realiseren. Iedereen heeft competenties, passies, professionele en levenservaringen die hij ten dienste kan stellen aan het economische systeem.

Bedrijfsleiders doen er dus goed aan te zoeken naar het evenwicht tussen de specificiteit van elk individu en de behoeftes van de organisatie. Mensen de kans geven om te werken en zichzelf te realiseren, op de voor hen juiste plaats, in een stabiele context met toekomstvooruitzichten, moet volgens mij het aandachtspunt voor 2014 van de leidinggevenden in elke organisatie worden. De leidinggevende als schepper van geluk, die zich durft af te vragen: hoe gelukkig zijn mijn mensen en wat kan ik eraan doen om dat geluksgevoel te verhogen? Met andere woorden: hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste bedrijfscultuur creëer, waarin de juiste mensen hun ding kunnen doen en bijdragen tot de creatie van meerwaarde in mijn bedrijf?

Want wat blijkt? Hoe gelukkiger iemand zich voelt, hoe meer hij zich terugvindt in wat hij doet en daarmee bijdraagt aan het economische proces, hoe gemotiveerder, sneller, meer gefocust en betrokken hij wordt.

Door die geluksbijdrage kunnen we het gebrek aan eigenwaarde, aan toekomstvisie en aan zingeving – volgens het rapport een belangrijk negatief gegeven is in ons land – terugdringen. Mensen laten werken om hun passie te volgen en als resultante geld te verdienen, veeleer dan hun inkomen te zien als een tegenwaarde voor geleverde prestaties.

Een nieuw jaar dus met een nieuwe boodschap en nieuwe hoop: dat we als leidinggevenden inzien hoe essentieel het is om in onze bedrijven en organisaties de mens de kans te geven om zich optimaal te realiseren. Ik wens u een jaar waarin u zichzelf realiseert en geluk creëert, als beste garantie voor meerwaarde, productiviteit en de noodzakelijke boost van ons bruto binnenlands product én geluk.

De auteur is oprichter van het Global Inspiration & Noble Purpose Institute.

Werk en werkzekerheid zijn essentiële fundamenten van geluksbeleving, omdat ze ons inkomen, eigenwaarde, mogelijkheden, sociale contacten, structuur en zin in het leven geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content